Hlavní obsah

Poradna: Jak si utvořit vztah s prarodičem, který žije velmi daleko

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často se stává, že po rozvodu se jeden z rodičů s novým partnerem i dítětem odstěhuje daleko od původního domova. Kontakt s prarodiči dítěte je pak velmi omezený a někdy se může úplně přerušit. Udržet si tak hluboký vztah může být velmi složité.

Foto: Profimedia.cz

Utvořit si s vnukem vztah na dálku není snadné.

Článek
Dobrý den, mám devítiletého vnoučka, bydlí se svou matkou a nevlastním otcem v Itálii. Jeho nevlastní otec ho má rád a tvoří harmonickou rodinu. Můj syn se se svým synkem ale vzhledem k velké vzdálenosti nestýká. Já mám však svého vnuka rád a celou jeho rodinu. Máme spolu velmi dobrý vztah a protože jsem v penzi, dvakrát do roka ho navštívím. Vnuk mluví jak italsky, tak i česky.Tyto prázdniny jsme se s jeho matkou dohodli, že vnuk stráví čtrnáct dnů se mnou, tedy daleko od svých nejbližších. Měli jsme spolu celý den program, který ho zajímal a byl v pohodě. S matkou si během dne posílali sms a foto, co dělají, co měli k obědu a večer si dlouho povídali. Matka mu večer zavolala, že si má napustit vanu a on okamžitě šel.Jednou večer jsme s vnukem plánovali program na druhý den. Měl telefon od matky a potom mi oznámil, že si pro něj druhý den přijede, protože je mu smutno. Telefonoval s ní ještě v půl jedné v noci, když ležel v posteli. Zdálo se mi to už přehnané a tak jsem mu mobil vzal s tím, že ho dostane až ráno. Druhý den dopoledne si pro něj skutečně jeho matka z Itálie přijela, aniž by mi to alespoň oznámila. Vše řešila s ním. Vyčetla mi před vnukem, že jsem na něho byl zlý, když jsem mu odebral mobil a že bude trvat dlouho, než mi odpustí. Prosím, co jsem udělal špatně?

Vážený pane, moc se mi líbí, jak píšete hezky o rodině vašeho vnuka a jaký zájem o něj projevujete. Není to vůbec běžné. Velmi oceňuji, že si přejete mít s vnukem hezký vztah a současně zjišťujete, co pro to máte dělat. Z toho vnímám váš opravdový zájem a velmi zodpovědný přístup.

Popsal jste prázdninový příběh s devítiletým vnukem a chcete vědět, co jste udělal špatně. Moje odpověď je, že špatně jste neudělal nic. Jen jste s jeho mámou na některé věci zapomněli, a to se rychle projevilo. Mnohé z toho se dalo předpokládat a jeho máma to měla s vámi probrat.

Co se stalo:

  • Zapomněli jste se s mámou i vnukem dopředu domluvit, co uděláte, když se mu bude hodně stýskat.
  • Vnuk je poměrně malý a přece jen se nevidíte tak často, aby byl na vás zvyklý.
  • Velká vzdálenost, o které se mluvilo, vyvolala strach u vnuka i u mámy.
  • Je běžné, že se 9letému chlapci stýská a pláče, protože ještě není natolik zralý být bez rodiče.
  • Je možné, že měl s mámou domluvené, že když se mu bude stýskat, tak pro něj přijede - jen vám to neřekli.
  • Odebraný telefon už byla jen záminka k obvinění.

Musím říci, že není zcela běžné jednání přijet si pro syna a vám to ani neříct. Zároveň věřte, že strach mámy je někdy obrovský, i když nemá racionální důvod. Možná si uvědomila, že ona je zodpovědná za rozhodnutí dovézt k vám vnuka a zlobila se na sebe. Bohužel to řešila obviněním vás, že jste byl na něho zlý. Takto lidé často komunikují, z vlastního selhání obviní druhé.

Jak to řešit 

Pokud se dále chcete s celou rodinou v Itálii potkávat, můžete se k již proběhlé situaci vrátit a nabídnout řešení.

Řekněte, že vám záleží na tom, abyste měl s nimi hezký vztah a chcete je vidět. Zároveň, že vám z toho, jak situace proběhla, bylo špatně a potřebujete se domluvit, jak příště jinak.

Pokud za vnukem pojedete, nebo se jinak uslyšíte, oceňte ho, že jste moc rád, že zvládl první dlouhý pobyt s vámi bez mámy a že byste byl rád, kdyby se to zopakovalo.

Také mu řekněte, že už víte, co příště uděláte, abyste si prázdniny více užili. Dopředu se domluvíte, co budete dělat, když bude chlapci smutno. Jestli si pomůžete sami chlapi, nebo k tomu budete potřebovat mámu. A že si uvědomujete, že je to normální po někom smutnit a že i vám se po něm stýská.

To, že vnuk bude vědět, že může prožívat své emoce, vy ho neodsoudíte a bude mít dopředu vymyšlené řešení, ho velmi uklidní a možná mu už ani tolik smutno nebude.

Příští rok bude zase starší. Od vás potřebuje cítit, že ho v tom nenecháte, ale podpoříte. Pro vnuka jste mužský vzor a to ho může velmi přitahovat. Věřím, že spolu zažijete spoustu dobrodružství. Moc vás podporuji ve snaze mít hezké vztahy.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Trápí vás jiné téma spjaté s výchovou dítěte, rodinnými vztahy či závislostí? Poraďte se s našimi odborníky. Své příběhy a otázky nám posílejte na: zenaporadna@seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Vztah matky s dcerou

Někdy se rodiče mohou svým dětem sebevíc věnovat a starat se o ně, ale jakmile přijde dospívání a dospělost, děti se mohou začít chovat jinak a jakoby...

Poradna: Jak dětem vysvětlit, že je otec nechce

Když se lidé zamilují, nevidí, neslyší. Na to, jak moc se liší jejich představy o životě, tak přicházejí pozdě, často až po uzavření manželství či narození...

Výběr článků

Načítám