Hlavní obsah

Horečku dětem sníží nejen léky, ale i zábaly a omývání

Právo, Václav Pergl

Horečka provází řadu onemocnění, některá z nich jsou velmi častá, jiné choroby se vyskytují méně. Zejména u dětí je dobré mít v zásobě léky, které jim od případných potíží uleví. Na horečku pomohou také zábaly a omývání.

Foto: Profimedia.cz

Zvýšenou teplotu do 38 °C není třeba nijak ovlivňovat.

Článek

Dětský organismus se od dospělého v mnoha ohledech liší, a proto i jinak reaguje na podávané léky. Z toho důvodu se dětem přizpůsobují i lékové formy. Pro malé děti, které ještě neumějí spolknout tabletu, jsou při horečce vhodné kapky, sirupy nebo čípky.

„V dětském věku jako horečku označujeme stav, kdy tělesná teplota překročí hranici 38,5 °C. Při teplotě přesahující 41 °C pak hovoříme o tzv. hyperpyrexii. Ta je pro děti opravdu riziková, může při ní docházet k velké dehydrataci, křečím a poruchám vědomí a je třeba ji ihned řešit,“ říká MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z pražské Nemocnice Na Homolce.

Podle ní naopak zvýšenou teplotu do 38 °C není třeba nijak ovlivňovat, jde o průvodní jev nejrůznějších onemocnění a přirozenou obranu organismu proti infekci.

Při horečce nad 38,5 °C už ale teplota neplní svoji fyziologickou roli, a proto je vhodné nasadit léky na snížení teploty, tzv. antipyretika.

Dětské orgány jsou citlivější na léky

„Distribuce léků v dětském těle je jiná než u dospělých, proto je na místě obezřetnost,“ nabádá lékařka.

Jednotlivé orgány dozrávají postupně v průběhu celého dětského věku, a proto jsou na působení léčiv mnohem citlivější. Děti jsou menší a lehčí, mají výrazně větší podíl vody v těle a jinou skladbu jednotlivých látek i počet tělesných buněk.

„U dospělého člověka dosahuje voda v těle 55 procent, kdežto u novorozence je to až 70 procent, léky tedy budou v obou případech účinkovat odlišně. U dětí je potřeba dávkovat léky nejen podle tělesné hmotnosti, ale je třeba vzít v úvahu i konzistenci a charakter léčiva,“ říká MUDr. Silvia Bajová.

Pomůže paracetamol

Ke snížení horečky lze využít volně prodejná léčiva, přičemž k nejčastěji aplikovaným lékům patří přípravky s obsahem paracetamolu. Pro děti od tří let jsou vhodné tabletky, pokud mají děti problémy s polykáním klasických tablet je lepší suspenze nebo čípky.

Kromě horečnatých stavů se dají využít i k léčbě bolestí různého původu – např. při bolestech svalů a kloubů provázejících chřipková onemocnění, při bolesti hlavy, zubů apod.

Hodně pít

V každém případě je u dítěte s horečkou potřeba zajistit dostatečný příjem tekutin. Kromě léků lze horečku snížit i dalšími metodami – pomohou zábaly či omývání vodou nebo vlažná sprcha.

Při zábalech by voda měla mít teplotu zhruba 25 °C. Zábaly se přikládají max. na 15 minut na hrudník a břicho, končetiny přitom zůstávají volné. Po uplynutí této doby je třeba znovu změřit teplotu a případně přiložit nový zábal.

Omývání provádíme vodou o teplotě 29–32 °C, vanu naplníme do výšky 3–5 cm. Omýváme trup a končetiny po dobu zhruba 10 až 30 minut, dokud se nepodaří snížit horečku, a také v závislosti na reakci dítěte. „Pokud se objeví svalový třes nebo husí kůže, omývání ukončíme. Zábaly ani omývání neprovádíme v situaci, kdy má dítě mramorovanou kůži nebo studené končetiny,“ uzavírá téma lékařka.

Zvýšená teplota víří vody mezi odborníky. Ne vždy se shodují, jak vysoká horečka je pro organismus ještě prospěšná a kdy už ho naopak zatěžuje. Nejdůležitější je své tělo pozorovat – pak docela dobře poznáte, kdy vám stačí přírodní prostředky, kdy nasadit léky a kdy vyrazit k lékaři. Více o tématu srážení horečky najdete tady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám