Hlavní obsah

Benefiční den na Velkém Rybníku bude pomáhat malému Tomáškovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomášek Janáček z Nejdku prodělal spastickou formu dětské mozkové obrny (DMO), v jejímž důsledku došlo ke zkrácení Achillových šlach u nohou, a tím k omezení pohybu. V pěti letech podstoupil operaci, po které dokáže ujít krátké vzdálenosti. Pomáhá mu i cvičení na neurorehabilitačním robotu Lokomat, které ročně vyjde na 54 000 Kč. Rodině malého Tomáška se rozhodli pomoci pořadatelé třetího ročníku Benefičního dne na Velkém Rybníku, který se uskuteční 17. června 2017.

Foto: archív rodiny Janáčkových

Tomášek Janáček

Článek

Tomášek se narodil jako zdravé dítě. Bohužel velmi záhy prodělal spastickou formu dětské mozkové obrny (DMO), která mu velmi významně omezila pohyb.

´Chodit´ začal až ve 2,5 letech, a to pouze s oporou a po špičkách. Nedokázal udržet stabilitu. Rodičům tato skutečnost úplně změnila život. V 5 letech pak Tomášek podstoupil operaci dolních končetin ve FN Motol v Praze. Po náročných pooperačních rehabilitacích se učil chodit úplně od začátku a k velké radosti rodičů dokázal došlapovat na paty. Po tomto zákroku Tomášek dokáže ujít krátké vzdálenosti, stále však zakopává a padá.

DMO je nevyléčitelná nemoc, současná medicína nabízí nemocným alespoň zmírnění projevů nemoci, které zlepší kvalitu jejich života. I proto, kromě pravidelných rehabilitačních cvičení, jezdí Tomášek každoročně do lázní v Teplicích, kde si vyzkoušel cvičení na neurorehabilitačním robotu Lokomat, díky kterému začal dělat obrovské pokroky. Jedna sada cvičení, kterou je nutné opakovat 2x ročně, stojí 27 000 Kč. Toto cvičení ale bohužel nehradí pojišťovna.

Pro rodiče Tomáška se tak jedná o velmi vysokou finanční zátěž, jelikož už vynakládají velkou část všech finančních prostředků na rehabilitační pomůcky, pobyt v solné jeskyni, v bazénu, masáže a měsíční nákup ortopedické obuvi.

Tomášek je navíc také alergik, částečný astmatik a má atopický ekzém.

Třetí ročník Benefičního dne

Benefiční den již potřetí pořádá město Hroznětín a Spolek obyvatel Velkého Rybníka a Ruprechtova. Jedná se o charitativní akci s bohatým kulturním programem. V letošním roce zde například vystoupí zpěvačka Linda Finková či skupiny PestaLozzi, Martin Černý Band či Charlotta.

Kromě hudebního programu se návštěvníci mohou těšit i na prohlídku historických vozidel, spanilou jízdu Klubu motorkářů Legion Veterans MC či charitativní aukci. Vstupné je dobrovolné, výtěžek z celé akce půjde na konto právě Tomáškovi Janáčkovi.

Celkový výtěžek z prvního ročníku Benefičního dne byl 54 524 Kč, z druhého ročníku pak 57 430 Kč. Každý rok peníze putovaly na charitativní konto vybraného nemocného dítěte.

Pokud byste neměli čas dorazit na Velký Rybník, přispět Tomáškovi můžete i na jeho transparentní charitativní účet u Komerční banky: 115-3065420237/0100.

Foto: archív

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám