Hlavní obsah

Jak pracovat na rodičovské? V centrech pro matky děti pohlídají a vy můžete tvořit

Novinky, Michaela Kadlecová

Mnoho maminek si přeje pracovat, i když jsou na rodičovské dovolené. Ale jak na to, když čas bez dítěte, když třeba spí, je tak omezený, a babička na hlídání není k dispozici? Odpovědí jsou coworkingová centra, kde je možné pracovat a zároveň si někde vedle nechat pohlídat své dítě.

Foto: Profimedia.cz

Coworkingová centra, tedy sdílené kanceláře, jsou čím dál populárnější.

Článek

Coworkingová centra, tedy sdílené kanceláře, rostou jako houby po dešti. Většinou je využívají mladí lidé, kteří pracují na volné noze, ale přitom se jim nechce pracovat z domu, a to z nejrůznějších důvodů.

Právě taková centra jsou ale i skvělou příležitostí pro matky s malými dětmi, které doma pracují jen, když dítě spí, a hlídání profesionální chůvou si ať už z finančních, nebo prostorových důvodů prostě nemohou dovolit. Naštěstí coworkingových míst, kde vám pohlídají dítě a vy můžete nerušeně pracovat, začíná přibývat, jen se o nich příliš neví.

Jedno z takových míst je možné najít i v Horních Počernicích. Zde stojí uprostřed panelákové zástavby nízká budova bývalé teplárny, ve které má sídlo coworkingové centrum Mumraj. Vejít do něj můžete dvěma vchody. Před prvním vchodem najdete i pískoviště a je jasné, že sem zamíří děti. Vjet dovnitř je možné i s kočárkem. V šatně se mohou děti svléknout a obout si přezůvky. Rodiče následně děti předají v herně „hlídačkám“, které si s dětmi v herně hrají a snaží se je zabavit k plné spokojenosti rodičů a dítek.

Nejedná se tedy o klasické rodinné centrum s nabídkou aktivit pro děti a rodiče, ale nabízí i možnost pronájmu pracovního místa s hlídáním. Inspirací pro vznik takového místa byla aktuální potřeba zaměstnankyň tohoto centra: „Pro nás samotné bylo složité při rodičovské pracovat. Potřebu prostoru pro práci a současně péči o děti jsme vnímali u mnoha rodičů,“ říká Lenka Frišová, která se centru stará o propagaci.

Maminky zde najdou hlídání i pro velmi malé děti a tedy pod jeden rok. Samozřejmostí jsou pak starší děti i předškoláci. Rodič si sám určuje, kolik času v herně s chůvou dítě stráví, ale je jasné, že musí brát na zřetel to, nakolik dítě zde pobyt zvládne.

Například miminka bývají někdy nepředvídatelná a může se stát, že zkrátka a dobře nemají na hlídání náladu. Chůvy se sice snaží dítě zvládnout a nevolají matku při prvním breknutí, ale je jasné, že v určitých případech je lepší, pokud se rodič o dítě postará sám. Chůvy mohou dítěti podat svačinku, kterou rodič připraví, pití, nebo piškoty či křupky.

Nejenom psaní, ale i šití, kosmetika

Rodič se po odevzdání dítěte odebere do dalšího vchodu, za kterým se skrývá samotné coworkingové centrum. To v Horních Počernicích nabízí sedm pracovních míst. K dispozici je zde jak notebook (je možné si pochopitelně i přinést notebook vlastní), dále je možné si půjčit šicí stroj, nebo overlock, tedy speciální šicí stroj, který sešívá, stříhá a začišťuje zároveň. Dále je zde možné si pronajmout lůžko, na kterém mohou nabízet své služby třeba kosmetičky.

V centru se scházejí nejenom matky, které pracují prostřednictvím internetu a počítače, například novinářky, ale také ty, které jsou rukodělně činné a své výrobky následně prodávají.

„Pracuji pro internetové noviny a díky tomu, že zde pracuji, a skvělé chůvy se starají o mého synka, mi odpadla práce po nocích. Dnes už si vůbec nedokážu představit svůj pracovní i rodinný život bez Mumraje,“ svěřuje se pracující novinářka Lenka.

Jiná maminka zase oceňuje, že nemá „špatný“ pocit z toho, že by snad své dítě nějak opouštěla: „Vím, že dcerka je hned vedle, a v případě, že by třeba byla smutná, mohu za ní přijít a potěšit ji. A pokud by byla hodně protivná, prostě půjdeme domů,“ říká správkyně sociálních sítí Míša.

Výhodou těchto center je, že jsou zde naprosto unikátní ceny. Hodina práce s hlídáním dítěte se dá pořídit už za krásných 50 korun, a to díky podpoře magistrátu. „Nejefektivnější způsob, jak přimět magistrát myšlenku pochopit, bylo pozvat jeho členy a osobně jim na místě vše vysvětlit a ukázat. Dokázaly jsme, že to myslíme vážně a věc má smyl, je potřebná a prospěšná,“ vysvětlila Lenka Frišová z centra.

Udržet takto nízkou cenu ale není tak jednoduché: „Finance jsou problémem, stejně jako nestabilní dotační systém, finanční nejistota, udržitelnost. Cenová dostupnost pro rodiče je ale zásadní,“ dodává Frišová.

Vede Praha, první vlaštovky i jinde

V nabídce coworkingů pro matky stále vede hlavně Praha, kde je možné podobných center najít hned několik.

Děti hlídají například v několika centrech v Brně, dále pak v Hradci Králové, nebo v několika mateřských centrech kolem Prahy. Pokud není coworking s hlídáním tam, kde chcete pracovat vy, pak se ptejte. Třeba najdete podobně naladěnou partu a vytvoříte si své vlastní centrum.

Reklama

Výběr článků

Načítám