Hlavní obsah

Jak pečovat o pokožku miminka nejen v zimě

Novinky, Dana Sokolová

Dětská pokožka je velmi tenká a citlivá. Protože není po narození ještě zcela vyvinutá, během prvních týdnů a měsíců života v ní probíhá spousta změn. I proto vstřebává více látek ze svého povrchu než kůže dospělého a snadněji se podráždí.

Foto: Profimedia.cz

Dětská pokožka je velmi tenká a citlivá.

Článek

Jelikož mazové žlázy miminka nejsou ještě plně funkční, produkuje pokožka i méně lipidů. Tomu je potřeba přizpůsobit výběr pečující kosmetiky, protože lipidy vytvářejí silnou ochrannou vrstvu, která brání ztrátám vody a proniknutí mikrobů.

Proto je tak důležité používat jemné čistící přípravky určené speciálně pro miminka, které nelikvidují příliš mnoho lipidů a zároveň obsahují lipidy příbuzné těm obsaženým v lidské kůži. Tyto produkty lipidy v pokožce doplňují, a posilují tak její přirozenou ochrannou vrstvu.

„Při výběru kosmetických přípravků pro kojence hledíme hlavně na ochranné schopnosti jednotlivých přípravků. Látky obsažené v dětské kosmetice musí zachovávat přirozenou vlhkost a vláčnost kůže, umožňovat volné dýchání pokožky a zároveň působit protizánětlivě. Dětská kosmetika by neměla obsahovat žádné alergizující složky,“ upozorňuje kožní lékařka MUDr. Štěpánka Čapková z Fakultní nemocnice v Motole.

Foto: archív firem

Zleva:

Důležité je hledět i na regulaci hodnoty pH dětské pokožky. Pokožka miminka si totiž hned po narození začne vytvářet kyselé prostředí, které brání vniknutí mikroorganismů, ale není odolná vůči alkalickým látkám, obsaženým v některých mycích kosmetických přípravcích. Proto je důležité používat mycí prostředky, které pečují o udržení a obnovení fyziologické hodnoty pH pokožky vašeho miminka.

Podle dermatoložky Štěpánky Čapkové dávno neplatí, že na omývání miminek je ideální čistá voda. Voda totiž dostatečně neodstraní nečistoty rozpustné v tucích, například zbytky stolice či krému, a navíc kůži velice vysušuje.

Podle lékařky jsou mnohem lepší olejové koupele, které očistí pokožku mnohem šetrněji než běžná mýdla. Dobře se rozpouští a odstraňují z kožního povrchu pot, kožní maz i opotřebované zrohovatělé buňky. Zároveň kůži zvláčňují a ošetřují tak, že ji většinou není nutné dále promašťovat kosmetickými krémy po očistné koupeli.

Dobré je dodržet i ideální teplotu koupele, která by neměla přesáhnout 37 °C a zároveň délku koupele, která by neměla trvat déle než 10 minut. I tak se dá velmi dobře předcházet vysušení pokožky.Standardně lékaři doporučují mýt dítě jednou denně, obvykle večer, už kvůli příjemnému rituálu rodičů se svými potomky. Miminko tak dostává jasný signál, že brzy půjde do postýlky. Pokud se však dítě potýká s atopickým ekzémem či jinou formou suché pokožky, bohatě stačí omývat miminko zhruba třikrát týdně.

„Pokud přesto zůstává pokožka suchá a šupinatá, ošetřujeme ji během prvních čtyř až šesti týdnů po porodu slunečnicovým olejem, poté je možné pravidelně používat dětská kosmetická pleťová mléka s přísadou vitamínů, pantenolu nebo rostlinných výtažků,” dodává Čapková.

Foto: archív firem

Zleva:

Jak často mýt hlavu a vlásky

Zhruba do půl roku miminek není potřeba používat v péči o vlásky šampon, pokožku hlavy a jemné vlásky postačí ošetřit prostředky na omývání celého těla. „Od půl roku dítěte doporučujeme používat některý z dětských šamponů, které jsou vyvinuté s ohledem na zvláštnosti dětských vlasů a pokožky. Frekvenci mytí doporučuji podle zašpinění vlásků zhruba 1krát až 2krát týdně,“ dodává lékařka.

Foto: archív firem

Zleva:

Jak ochránit pokožku v zimním období

Dětská pokožka je 5krát tenčí než u dospělého jedince, a proto je k chladu i k nadměrnému vysoušení mnohem náchylnější.

„Už ve chvíli, kdy teplota klesne pod 5 °C (u novorozenců) a pod 0 °C (u malých dětí do tří let) má dětská pokožka potíže s termoregulací a ochranou před vysoušením,“ vysvětluje MUDr. Jarmila Seifertová, praktická dětská lékařka.

„Při teplotách pod - 10 °C procházku s miminkem raději vynechejte. Znamením, že vše není, jak má být, nejsou jen studené ruce, chodidla a uši, ale také neprokrvené bílé flíčky na pokožce. Upozorňují nás na to, že prokrvování neprobíhá tak, jak by mělo a je nutné přistoupit k jistým opatřením,” dodává lékařka.

Dbejte na to, aby dítě mělo dostatečný přísun tekutin, to je stejně důležité v zimě jako v létě. Protože náhlé změny teplot odebírají pokožce především vodu, ta je pak dehydrovaná a neplní dobře svoji ochrannou funkci. Dále zkontrolujte, zda dítě nemá příliš těsné oblečení ani boty zamezující správné cirkulaci krve v těle. A nakonec před každým pobytem venku ošetřete nechráněné části těla ochranným krémem.

Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak přizpůsobit domov po narození miminka

S příchodem nového človíčka na svět se mění nejen životní styl rodiny, ale také vybavení bytu. Změny by měly vycházet vstříc potřebám a pohodlí dítěte...

Výběr článků

Načítám