Hlavní obsah

Většina českých školáků nedodržuje pravidelný pitný režim

Novinky, das

Odborníci bijí na poplach. Podle nejnovějšího průzkumu Sítě mateřských center má osm z deseti českých školáků problém dodržovat pravidelný pitný režim. Přičemž jeho nedodržováním si děti zadělávají na závažné zdravotní problémy.

Foto: Profimedia.cz

I v případě pravidelného pitného režimu platí, že příkazy a zákazy dlouhodobě nefungují.

Článek

Řečí čísel pouze 20 % českých školou povinných dětí dodržuje pravidelný pitný režim, 64 % pitný režim většinou dodržuje a 15 % dětí jej spíše nedodržuje.

„Ne náhodou jsou pak děti mnohem více ohroženy únavou, nepozorností, mrzutostí, bolestmi hlavy, ale i zažívacími potížemi, zácpou nebo nechutenstvím,“ vysvětluje pediatr MUDr. Martin Gregora.

Nedodržování pravidelného pitného režimu má přitom stejného jmenovatele. Když je dítě ve škole či na kroužku, rodiče nemají nad dítětem dohled, tudíž není nikdo, kdo by ho na důležitost pití upozornil. Samotní školáci, obzvláště ti mladší, si tento problém bohužel neuvědomují.

„Děti by měly pít hlavně vodu, minerálky s nízkým obsahem minerálů, bylinné, ovocné, zelené či slabé černé čaje, 100% ovocné či zeleninové šťávy, ale to je příliš neláká. Proto je možné pitný režim zpestřit například slazenými nápoji,“ radí pediatr.

U aktivních dětí sladká odměna neublíží

Některé veřejně dostupné údaje udávají, že příjem energie z nealkoholických nápojů činí jen 2 - 3 % z celkového průměrného denního příjmu energie, přesto je podle MUDr. Gregory třeba dodržovat několik jednoduchých pravidel.

„Pokud se strava dítěte skládá ze zdravých potravin, dítě netrpí obezitou a je denně alespoň hodinu v pohybu při sportu, není třeba se obávat sladké odměny.“ To platí například pro dny, kdy má školák v určitý den tělesnou výchovu, navštěvuje sportovní kroužek nebo běhá venku s kamarády.

I v případě pravidelného pitného režimu platí, že příkazy a zákazy dlouhodobě nefungují a s dětmi je potřeba hlavně komunikovat. Proto doktor Gregora doporučuje více se školákem mluvit o tom, co je pro něj dobré. To se netýká jen životosprávy, ale například i hraní her či trávení času na sociálních sítích.

„Pokud mu navrhnete, že pravidla dáte dohromady spolu, je větší pravděpodobnost, že je bude dodržovat, protože se na jejich vytvoření podílel. Cesta pouhých zákazů je pro rodiče snadná, ale nevede ke kýženému cíli. Tak jako každého z nás i naše děti láká zákazy porušovat,“ uzavírá MUDr. Gregora.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší mýty o pečivu

Pečivo je pro některé nedílnou součástí jídelníčku. Pečivo snídáme, přikusujeme v poledne k polévce, svačíme jej, v některých případech jím řešíme i rychlou...

Výběr článků

Načítám