Hlavní obsah

České děti nejsou líné, ovlivňuje je životní styl celé rodiny

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obézních dětí u nás neustále přibývá, ale problém není v jejich lenosti. České děti samy od sebe vyhledávají pohybové aktivity. Třem čtvrtinám z nich dokonce nemusí s výběrem sportu pomáhat rodiče. Zásadní dopad na celkový vztah dětí ke sportu má pak životní styl celé rodiny. Rodiny s pestrými zájmy totiž inspirují děti více než pasivní domácnosti. Což potvrzuje i rozsáhlý průzkum Nadace Kooperativa „Česká rodina žije“.

Foto: Profimedia.cz

Za tradiční rodinné aktivity děti považují kratší procházky a cyklistiku.

Článek

„České děti jsou v oblasti sportu až překvapivě samostatné. Celých 75 % z nich si samo určí, kterým sportem se chtějí zabývat. Důležitou roli sehrává ale i kolektiv, děti často hledají inspiraci u kamarádů. Kupodivu jen malou úlohu sehrávají učitelé a trenéři. Dohromady přivedou ke sportu jen 11 % nezletilých,“ upozorňuje na zajímavá fakta z průzkumu analytik Petr Hartoš.

Z průzkumu dále vyplývá, že děti rodičů, kteří aspirovali sami na profesionální sportovní kariéru, se sportu častěji věnují na závodní úrovni.

Láska k pohybu se dědí z generace na generaci

Přestože rodič zpravidla neovlivní výběr konkrétního sportu dítěte, láska k pohybu se dědí z generace na generaci. Pro mladého sportovce je tedy aktivita rodičů zásadní. Rodiny s pestrými zájmy inspirují více než pasivní domácnosti.

„To, jak se v rodinách tráví volný čas, do značné míry závisí na tzv. kulturním a sociálním kapitálu. Tam, kde se více čte, učí cizím jazykům nebo chodí do divadla, se děti vedou i k pohybu. Rozdíl v podpoře sportu mezi aktivní a pasivní rodinou činí až 20 %,” upozorňuje socioložka Jiřina Šiklová.

Za tradiční rodinné aktivity pak děti nejčastěji považují kratší procházky a cyklistiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Roste počet dětských patologických hráčů

Podle konzervativních odhadů odborníků je na komunikačních technologiích závislých, nebo má jiné vážné související problémy, jedno až pět procent dětí,...

Výběr článků

Načítám