Hlavní obsah

Stárnutí ženských vajíček lze částečně zpomalit

Novinky, das

Stejně jako stárnou například klouby, stárnou i ženská vajíčka. Věk tedy ošálit zcela nejde v žádné oblasti lidského zdraví, a tedy ani reprodukce. Ženy si tento fakt bohužel příliš neuvědomují a těhotenství neustále odkládají. Spoléhají, že pokud to nepůjde otěhotnět přirozenou cestou, využijí jednoduše služeb reprodukčních klinik, nicméně ani ty nemusí vždy pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Zdravý životní styl má na reprodukci velmi významný vliv.

Článek

Zatímco ženský plod ve 20. týdnu těhotenství má průměrně šest až sedm miliónů oocytů (vajíček), dívka na začátku puberty jich už má jen 300 000 až 500 000. V ten okamžik je to ještě naprosto dostatečné množství, skutečný problém nastává po 35. roku věku, kdy počet vajíček začíná nejmarkantněji klesat. Za pouhé tři roky, a tedy ve věku 38 let má až 20 % žen své vaječníky zcela vyčerpány. Těmto ženám už v podstatě pomůže jen dárcovství vajíček od jiné ženy.

„Může za to paradoxně především snižování produkce mužského hormonu testosteronu, což ve vaječníku nastává někdy mezi 30. a 40. narozeninami,“ vysvětluje přednosta brněnského institutu reprodukční medicíny Unica Prof. MUDr. Zdeněk Malý, CSc., a dodává, že s tímto úbytkem si současná medicína již trochu ví rady a podáváním mužských hormonů dokáže pokles zabrzdit.

Obezita snižuje šanci na početí

Kromě toho ale počet vajíček ovlivňuje i BMI. U ženy s nadváhou klesá počet vajíček výrazně rychleji než u žen s normální váhou.

„Ačkoliv současná medicína nedokáže detailně popsat patofyziologické mechanismy účinku obezity, tak je známo, že k poruchám plodnosti u žen s nadváhou a obézních žen dochází na všech úrovních. Přitom pokud bychom docílili jen tzv. mírného váhového úbytku v rozmezí 5 až 10 %, došlo by k výraznému poklesu všech komplikací z toho vyplývajících,“ vysvětluje Harald Čadílek, primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Čáslav.

Počtu vajíček neprospívá ani kouření. Zdravý životní styl má na reprodukci velmi významný vliv. „Pokud žena nebude kouřit, bude se zdravě stravovat a přiměřeně sportovat, může tím ubývání vajíček významně zpomalit,“ potvrzuje profesor Zdeněk Malý.

S horší kvalitou vajíček ale moc dělat nejde. Po třicítce vaječníky postupně ztrácí svou přirozenou schopnost selekce a umožňují dozrávat i geneticky nekvalitní vajíčka, která v mladším věku přirozeně zanikají. „Souběžně s rostoucím počtem defektních vajíček roste také procento spontánních potratů a klesá šance na otěhotnění a donošení zdravého dítěte,“ vysvětluje profesor Malý a dodává, že kvalita vajíček zásadně ovlivňuje výsledky léčby IVF.

Projevy stárnutí vaječníků

První klinickou známkou stárnutí vaječníku bývá zkracování menstruačního cyklu způsobené zkrácením folikulární fáze, tedy období mezi začátkem menstruace a ovulací. Po čtyřicítce ale ani pravidelná menstruace nemusí být jistotou, že jsou vaječníky ženy v pořádku.

„Bohužel v tomto věku již žádný zázračný lék neexistuje, ženy mají jedinou naději v podobě zmražených vajíček v době optimální plodnosti, tedy do třiceti let věku. Věk jinak přelstít nelze,” dodává profesor Malý.

Důležité tedy je, problémy s početím neodkládat, a pokud možno, včas zajít k odborníkovi. „Pokud nemůžete po půlroce intenzivního snažení přijít do jiného stavu, není na co čekat. Rozhodně neodkládejte návštěvu u odborníka. Centra asistované reprodukce můžete navštívit i bez doporučení obvodního gynekologa (u mužů urologa) či praktického lékaře,” uzavírá téma Harald Čadílek.

Reklama

Související články

Psychika ovlivňuje i početí dítěte

Se vším souvisí psychika, říká se často. Ne nadarmo. Psychika hraje opravdu zásadní roli v životě, protože reguluje a řídí prožívání a chování člověka. Souvisí...

Výběr článků

Načítám