Hlavní obsah

Mnozí rodiče po narození potomka spí odděleně

Novinky, bok

Narození potomka může pro mnohé novopečené rodiče znamenat velkou zátěž, a to především psychickou. Neustálý dohled a péče o dítě často oba tak vyčerpá, že už nemají na nic náladu. Místo dříve tolik oblíbených postelových hrátek tak mnozí považují za větší luxus vyspat se pohodlně ve své vlastní posteli.

Foto: Profimedia.cz

Oddělené spaní je čím dál tím větší samozřejmostí pro mnoho novopečených rodičů.

Článek

Při příchodu nového člena rodiny se mění naprosto celý dosud zavedený biorytmus obou rodičů. Neustálá péče a dohled o potomka se řadí na první místo, není proto divu, že u mnohých rodičů klesá i aktivita sexuálního života. S tím jde pak ruku v ruce i další trend, a tím je oddělené spaní.

Když už ne rovnou oddělené ložnice, tak alespoň separátně umístěná lůžka představují pro mnohé bez nadsázky "ráj". V období, kdy miminko v rodině hraje hlavní roli, je pro velkou část rodičů alespoň nějakým "oddechovým a záchytným bodem" kvalitní spánek.

Jeden z deseti rodičů uvedl, že se po narození prvního potomka čas od času uchyloval k oddělenému spánku, téměř třetina rodičů uvedla, že tak častokrát učinila v průběhu prvního roku dítěte. Každý šestý rodič z deseti uvedl, že tráví se svým protějškem společně každou noc.

Mateřská dovolená a společná péče o potomka

Moderním trendem, kterému nejen u nás, ale i v zahraničí podléhá stále více žen, je čím dál tím dřívější nástup zpět do zaměstnání. Při pracovním i rodičovském vytížení obou partnerů tak není divu, že oba touží nejvíce večer po klidném a nerušeném spánku.

Kladným znakem, který vyplynul z průzkumu 2000 rodičovských párů, je také fakt, že se stále více otců zapojuje do nočního vstávání k dítěti, nebo se s partnerkou/manželkou pravidelně střídají.

Anketa

Spali jste někdy po narození dítěte/dětí odděleně?
Vůbec ne, ani mě to nenapadlo.
45,9 %
Ano, ale jen párkrát, v největší nouzi.
15,2 %
Ano, praktikovali jsme to velmi často.
10 %
Ano, spíme tak dodnes.
28,9 %
Celkem hlasovalo 8479 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám