Hlavní obsah

Jů a Hele baví děti každou neděli už třicet let

Právo, Novinky, Jiří Houdek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to jedničky, legendy i celebrity, zná je každý. Jů a Hele. Tihle dva chlupáčci bavili skoro každé nedělní ráno minimálně tři generace. Jsou tady totiž už celých třicet let!

Článek

Proč a jak vznikli Jů a Hele? „Úplným prazákladem je společenská potřeba, která na konci 70. a na počátku 80. let byla nejenom v tehdejším Československu, ale i třeba ve Skandinávii, Německu či Anglii,“ vzpomíná Jiří Chalupa, dramaturg Centra tvorby pro děti a mládež ČT a jeden z duchovních otců kdysi velice populárního Studia Kamarád.

„Tehdy začala vznikat televizní pásma, kde byly děti brány jako rovnocenní partneři, a ne jako někdo malý, nerozumný, komu je potřeba poroučet a zatlačit ho do kouta. Vzniklo Studio Kamarád, a najednou zde byl velký časový prostor. Logicky se začalo uvažovat, kdo ho bude moderovat. Všichni jsme cítili, že by to chtělo něco netradičního.“

Dramaturg Míla Doubrava přišel s ideou, že by to měli být panáci, trochu loutka, trochu medvěd, prostě něco chlupatého a milého. Výtvarník Stanislav Holý jim posléze dal podobu takových svébytných českých muppeťáků.

Foto: archiv, Právo

Muf k dvojici neodmyslitelně patří.

Velikou roli v prvotní podobě Studia Kamarád měl i jeho první režisér Josef Platz. Přišel třeba s tím, že Hele by měl namlouvat Milan Neděla. Tuhle roli po něm posléze převzal Ota Jirák. Rošťák a škodič Muf se narodil jen s miniaturním zpožděním.

Od počátku bylo všem jasné, že Jůheláci musejí mít protihráče, takže Mufův nástup na obrazovku se posunul jen o pár týdnů, než ho manželé Lhotákovi podle návrhu Stanislava Holého vyrobili jako loutku. A časem se objevily další loutkové postavy - tryskomyši, Harry Šoumen…

Na karlovarském filmovém festivalu v roce 2003 byla loutka Mufa ukradena z výstavy 50 let České televize. [celá zpráva] Publicista Tomáš Baldýnský s přáteli se vzápětí pustil do pátrání, které nakonec slavilo úspěch a loutka se vrátila do České  televize.

Kamarád i pro dospělé

Nejsilnější devizou Studia Kamarád bylo zejména to, že Jů a Hele si při svém moderování skrze obrazovku povídali s dětmi. Díky tomu začaly chodit do televize záplavy dopisů, a to dokonce i od dospělých.

Jiří Chalupa dodnes vzpomíná s úsměvem na tyhle reakce: „Tenkrát totiž moc takových vyloženě odlehčených pořadů nebylo. Studio Kamarád proto přitahovalo i dospělé, pro které bylo doslova osvěžujícím zjevením.“ Ale byli i dospěláci, kteří s ním měli lehčí problém. Čas od času přišel i humorný ohlas typu: „To je skandál, nebudou nám přece říkat, co máme dělat, a ještě k tomu je jeden chlupatej a zelenej a druhej žlutej a taky chlupatej!“

Přibude nová postava

V současné době chlupatí braši vystupují v pořadu Hřiště 7, a to v ucelených scénkách. Hele namlouvá Ota Jirák, Jů propůjčuje hlas Jiří Lábus. Nicméně od počátku roku 2011 se na obrazovky opět vrátí známé Studio Kamarád, kde se Jů a Hele zase zhostí rolí moderátorů. Objeví se i jedna nová postavička - Fámula.

„Je z rodu mufošů, vlastně se trochu Mufovi i podobá, ale je to holka, takže je povahově odlišná,“ přibližuje podobu Fámuly Jiří Chalupa a dodává, že Jůheláci možná vyzvou děti, aby pro Fámulu vymyslely lepší, příhodnější jméno.

Mluvil jste někdy i ve všedním životě jako vaše loutková postava?
Ota Jirák (Hele): Občas se mi to stane. Když po několik dní za sebou točíme v televizi magazíny pro děti, tak potom přijdu domů a hlasem Hele jsem schopen se zeptat: „Tak copak máme dnes k večeři?“ Nediví se, reagují spíše znuděně, jsou ode mě zvyklí na ledacos. Někdy musím jako Hele promluvit na nějaké dítě, protože jeho rodiče jinak nedají. Třeba i v obchodě. Jiří Lábus (Jů): Mluvím tak v případě, když chci zaujmout děti. Působí to hodně dobře, nejdříve se jdou schovat a pokukují po mně s nesmírným údivem v očích, protože si ve svých hlavičkách nedokážou srovnat, jak to, že Jů je zelený a já jsem rudý… A pak jim to někdo vysvětlí, nebo jim dojde, že já jsem ten, který té loutce jenom propůjčuje hlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám