Hlavní obsah

Pražské porodnice mají v létě napilno, v čekárnách se tvoří fronty

Právo, Kateřina Severová

Nejen koupaliště, ale také pražské porodnice jsou v létě plné k prasknutí. Lékaři se v nich nezastaví. Řeší o několik desítek porodů denně více, než je běžné v jiných měsících. Současně se musejí porodnice potýkat s návalem těhotných žen, které se přicházejí registrovat k porodu.

Foto: Kateřina Severová, Právo

U Apolináře si ženy musejí kvůli registraci k porodu vystát frontu.

Článek

„V létě skutečně zaznamenáváme větší množství porodů. Červenec je pravidelně měsícem s jejich nejvyšším počtem,“ řekl Právu Jan Drahoňovský, náměstek ředitele pro léčebně preventivní péči Ústavu pro matku a dítě v Podolí.

Podolská porodnice má průměrně 406 porodů za měsíc. O prázdninách jejich počet roste až o šedesát případů.

Stejnou zkušenost má i porodnice u Apolináře. „V letních měsících u nás roste počet porodů zhruba o pět procent,“ uvedl její vedoucí Zdeněk Hájek. Také další nemocnice v hlavním městě zaznamenávají v létě příjem vyššího počtu rodiček.

Denní průměr porodů někde vzrostl až o 80 procent

V Motole jsou třeba lékaři nuceni se místo s průměrnými deseti porody za den vypořádat nyní se zhruba osmnácti. Větší množství nastávajících matek připisují výlukám kvůli úklidu, ke kterým pravidelně dochází v některých pražských porodnicích. Ty se kromě letního frmolu potýkají během celého roku s náporem těhotných žen, které se chtějí registrovat k porodu. Kvůli místu v nemocnici jsou rodičky nuceny vystát i několikahodinovou frontu.

„Registrace zahajujeme každý den v sedm ráno, řada těhotných žen v obavě o získání registrace přichází do naší kartotéky skutečně i o několik hodin dříve. Jsme si vědomi toho, že tato situace není optimální, nicméně jiné řešení není, pokud chceme, aby byl systém spravedlivý,“ vysvětlil Drahoňovský.

Právě Podolí patří v metropoli mezi budoucími matkami k nejvyhledávanějším zařízením. Zájem tady převyšuje kapacitu. „Některé dny jsme nuceni odmítnout jednu až dvě žádosti,“ upřesnil Drahoňovský. Na konkrétní termín porodu registrují dvanáct žen. Ročně provedou podolští lékaři přes 4800 porodů.

Fronta před kartotékou není cizí ani porodnici u Apolináře v centru města. „Bez registrace se neobejdeme,“ poznamenal Hájek.

Rodičky se v porodnicích v Praze registrují od začátku patnáctého týdne těhotenství. Pokud přijdou později, šance na to, že budou rodit v jimi vybrané porodnici, je mizivá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám