Hlavní obsah

Problémy s hlídáním o prázdninách mohou vyřešit profesionální chůvy

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školky a jiná školní zařízení jsou o prázdninách často zavřené. A tak rodiče musí řešit problémy s hlídáním pomocí babiček, příbuzných či nejrůznějších agentur.

Článek

Vsadit mohou na specializované agentury, které dnes působí téměř v každém větším městě. Obstarají pravidelné hlídání v rodinách a jsou po ruce i v případě, že jejich služby potřebujete jen výjimečně.

Péči poskytují zdravotní sestry či vyškolené studentky vysokých škol. Za hodinu hlídání jednoho dítěte zaplatíte od 120 do 150 korun, za každé další je příplatek až 30 korun. Nárazové hlídání je o něco dražší, v Praze vyjde na 180 korun.

Zaměstnávají zdravotní sestry

„Hlídání zajistíme i o prázdninách, víkendech či o svátcích, též přes noc. Máme 35 chůviček, většinou jde o vysokoškolačky,“ řekla Právu Andrea Martinů z brněnské agentury Mia s tím, že ta, kterou si rodiče vyberou, přijde pak přímo do rodiny. Většinou stačí zavolat si den předem.

„Chůvičky si velmi dobře prověřujeme. Jde výhradně o nekuřačky a absolventky kurzů první pomoci,“ doplnila Martinů a vysvětlila, že jsou proškoleny, jaký program dětem připravit.

„Hrají s nimi třeba hry, jež rozvíjejí kreativitu, manuální zručnost,“ uvedla s tím, že za hlídání v noci, tedy od deseti hodin, připlatí rodiče nejčastěji 30 korun na hodinu. Víkendy a státní svátky jsou rovněž dražší. V pražské agentuře Chůvička zaměstnávají zase výhradně zdravotní sestry.

„Hlavně kvůli tomu, že hlídají miminka do tří let,“ uvedla pro Právo majitelka agentury Petra Volfová.

Sestra, jež dochází do rodiny, se orientuje v problematice pediatrie, zná zásady první pomoci a prevence úrazů. Poskytuje kompletní péči: krmení, přípravu pokrmů, zajistí přebalování, koupání. Hlavní výhodou spolupráce s agenturou je, že vstupujete do obchodního vztahu. Odpadá vlastní vyhledávání a výběr vhodných chův, ten již provedla agentura.

„Vybrané pečovatelky prověřila, podepsala s nimi pracovní smlouvu a proškolila je,“ vysvětlila dále Martinů.

Podle čeho vybírat

„Při výběru agentury by se měli rodiče řídit tím, jak dlouho funguje na trhu, má-li vlastní kancelář, jakým způsobem nabírá pečovatelky. Zdali ty mají vzdělání v oblasti sociální péče, pedagogiky a zdravovědy,“ uzavřela Martinů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám