Hlavní obsah

Dětem pomůže k návratu do školy i správná životospráva

Novinky, Dana Sokolová

Prázdniny pomalu končí a rodiče by měli přemýšlet nad tím, jak připravit své ratolesti na návrat do školy. Přechod mohou usnadnit dětem nejen úpravou režimu dne, ale i jídelníčku.

Článek

Děti si na nový školní rok přivykají většinou dost těžce. Z pohodových dnů, kdy byly zvyklé dělat si téměř, co chtějí, mají najednou usednout do lavic a hned několik hodin se soustředit na výuku. A to je náročné i pro ty, co se do školy těší. S tím souvisí správné a kvalitní doplňování energie.

„Děti se neustále vyvíjejí a tělo si žádá až 60 % energie na své zcela základní fungování (tzv. bazální metabolismus), 20 % na denní aktivitu a na průběžnou obnovu tkání 10 %. Navíc všechny školní aktivity jsou spojeny i s velkou psychickou zátěží a růstem, který spotřebovává zhruba 10 % z celkového denního příjmu energie,“ dodává dětský obezitolog MUDr. Zlatko Marinov z Dětské polikliniky Fakultní nemocnice Motol.

Toto obrovské množství energie vydá „školáče“ během jednoho jediného dne, aniž by výrazně sportovalo či mělo jiné náročnější aktivity.

Správný jídelníček je základ

Upravit jídelníček tak, aby dítě školu v pohodě zvládalo a přitom se necítilo unavené, by mělo být úplným základem. Málokterý rodič totiž ví, že i to co dítě jí, má vliv nejen na jeho chování, ale třeba i na soustředěnost či únavu.

Rodiče by si tedy měli uvědomit, že během prázdnin jsou děti aktivnější, a proto čerpá jejich tělo energii především z metabolismu tuků. Ve škole však musí sedět v klidu, a protože tento metabolismus je aktivován pouze tělesným pohybem, je organismus nucen sáhnout po zcela nové a odlišné energii pro svou práci, jejímž hlavním zdrojem je první jídlo dne – snídaně.

Nikdy ne bez snídaně

Snídaní by měl začít každý den. Pediatři a výživoví odborníci se shodují na tom, že důležitost vyvážené a vydatné snídaně s příchodem nového školního roku u dětí zásadně stoupá. Její role spočívá především v zajištění fyzické a dušení výkonnosti a psychické pohody.

„Při vynechávání snídaně dítě brzy podléhá únavě a klesá jeho pozornost. Může se také vyskytnout podrážděnost, emoční labilita či agresivita,"  vysvětluje Doc. PhDr. Slávka Fraňková, DrSc. zabývající se vztahem mezi výživou a psychologií dítěte.

Proč by měli školáci snídat:
V průběhu „nočního hladovění“ dochází prací nervového systému k vyčerpání 80 – 90 % zásob glykogenu - hlavního zdroje glukózy pro činnost CNS /centrálního nerovového systému/. Právě tento zdroj však děti potřebují pro pracovní činnosti ve škole a tím, že dojde k jejímu vynechání, jsou jeho zbytky do dvou hodin zcela spotřebovány. Následně vznikne poplachová stresová reakce vedoucí až k pohybovému neklidu a zapojení pohybového tukového metabolismu, který se následně stává zdrojem energie. Děti jsou celkově neklidné, roztěkané a nepozorné.
Za pomoci ranní snídaně s vyšším obsahem sacharidů dochází k pozitivnímu naladění limbického systému v CNS, který podporuje koordinaci a navíc napomáhá školákům udržet pozornost a lépe zvládat stres.
V případě vynechání snídaně dochází navíc také k rozvoji tzv. zásobního metabolismu. V případě častého vynechání jídla si totiž organismus vždy část energie uloží, tím však průběžně dochází k postupnému vybudování nežádoucích zásob pro případ, že by opět trpěl nedostatkem jídla. Jinak řečeno, je to důvod, proč děti tloustnou a stávají se obézními.

Co vede děti k vynechávání snídaně

Noc je pro CNS nejaktivnějším obdobím. Během spánku však postupně dochází k vyčerpání zásob glykogenu, který je zcela nezbytný pro činnost mozku. CNS se vlastně stává „metabolickým kanibalem“ a je nutno jeho činnost kolem 5. hodiny ranní přerušit vnějším podmětem – kortisolem, hormonem nadledvinek – aby nedošlo k vyčerpání zbylých zdrojů a organismus se mohl připravit na ranní aktivity.

Kortisol v těle potlačuje hlad a bolest a jeho hladina postupně během dne klesá až k nejnižším večerním hodnotám. Tím je vysvětlen pocit ranního nechutenství a naopak důvod večerního hladu, kterým se snažíme vyrovnat náš metabolický dluh z rána, což vede následně k nežádoucímu ukládání nadměrných zásob.

Je tedy proto důležité ranní pocit nechuti k jídlu překlenout a jednoduše obelhat něčím oblíbeným.

Co je nejvhodnější snídat

Pro ranní probuzení a nastartování těla je vhodné dodat tělu dostatek lehce stravitelných sacharidů v kombinaci s mléčným produktem, které školákovi dodají dostatek energie pro jeho školní práci vyžadující soustředění a pozornost.

U sacharidů je současně zajištěna i lehká a rychlá stravitelnost a trávicí trakt tak není ihned po ránu přetěžován tuky či bílkovinami, které vyžadují náročné a dlouhé trávení.  

„Snídaňové celozrnné cereálie se v současnosti stávají nejvhodnější volbou „pracovní“ snídaně pro děti. Jednak pro svou výživovou a energetickou hodnotou, tak i svým pozitivně stimulujícím efektem na senzorická centra, který pomáhá překonat fyziologické ranní nechutenství – a i proto je u nich zaznamenána plošná dětská akceptovatelnost,“ říká MUDr. Zlatko Marinov.

Navíc obsažená vláknina v kombinaci s porcí mléka zasytí organismus na dlouhou dobu a zmírní pocit hladu v dopoledních hodinách.  

Nelze zapomínat na pitný režim

Naše tělo je až ze 70 % tvořeno vodou, a proto bychom na tento důležitý prvek neměli zapomínat ani u dětí. Dítě by mělo přijmout minimálně 1, 5 l tekutiny denně a to především v dopoledních hodinách.

Vyvarovat bychom se měli nasycených tekutin a džusů, které jsou energeticky velmi náročné a dětskému tělu z výživového pohledu nic nepřinášejí. Přednost naopak dát studeným ovocným čajům, ředěným ovocným šťávám a neperlivé vodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout nadměrné kilogramy u svých dětí

To, že má každé páté dítě problém s nadváhou, je holý fakt. A bohužel ani toto číslo není konečné, jelikož počet obézních dětí každým rokem neustále narůstá....

Zdravé jídlo nemusí být vždy drahé

Většina lidí žije v přesvědčení, že zdravé jídlo je sice fajn, ale vzhledem k ceně si ho nemohou dovolit. Podle odborníků se dá ale i za malé peníze najíst...

Výběr článků

Načítám