Hlavní obsah

Zdravé jídlo nemusí být vždy drahé

Většina lidí žije v přesvědčení, že zdravé jídlo je sice fajn, ale vzhledem k ceně si ho nemohou dovolit. Podle odborníků se dá ale i za malé peníze najíst vydatně a přitom zdravě. Pro zdraví je výhodnější koupit dva plátky kvalitního masa než kilogram zlevněného bůčku, stejně jako je lepší koupit ovoce z tuzemských zdrojů než drahé dovozové.

Článek

Asi nejvíce se dá ušetřit pokud máme maximální množství surovin z vlastních zdrojů. Podle odborníků se stále vyplatí pěstovat zeleninu na zahrádce a místo v supermarketu ji nakupovat u pěstitelů na venkově.

Lidé by neměli ani podceňovat přípravu jídla doma. Obědy v restauracích většinou nepatří mezi nejdietnější a je mnohem výhodnější si jídlo připravit doma a poté si ho v práci jen ohřát.

"Češi hodně zapomínají na klasiku. Brambory, zelí, cibule, kořenová zelenina, to vše je levné a může být základem mnoha jídel," tvrdí nutriční terapeutka z pražského endokrinologického ústavu Karolína Hlavatá. Podle ní se dá nakupovat levně a přitom neublížit zdraví. Například chléb, tvaroh, zakysané mléčné výrobky jsou cenově dostupné a přitom znamenají zdravou alternativu k bílému pečivu, sušenkám a uzeninám.

Upřednostňujte kvalitu před kvantitou

Pokud chcete ušetřit, pak přemýšlejte i při nákupu masa a masných výrobků. "Vyplácí se sázet na kvalitu před kvantitou. Lépe dva plátky libového masa než kilo bůčku. Stejně tak je lepší koupit menší množství kvalitní šunky než hodně špekáčků," poznamenala Hlavatá. V měkkých salámech totiž moc masa není, tvoří je hlavně mouka, sója a masný separát, tedy rozemletá kůže a šlachy. Pro štíhlou linii jsou rizikové i konzervy a hotová jídla.

"Obecně platí, že podezřele levné jídlo bývá nekvalitní. Pomocí přídatných látek se nahradí suroviny, které jsou pro zdraví důležité. Potravina je ochuzena o minerální látky, vitamíny, bílkoviny i sacharidy. Když se uměle nahradí, výrobek má podstatně nižší nutriční hodnotu," varovala Dana Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.

I takové kečupy a rajčatové protlaky jsou často nastavovány moukou, vodou a zahušťovadly, tak jako levné džemy a jogurty. I v čokoládových cukrovinkách je minimum kakaa, i když by tomu mělo být naopak.  

Reklama

Související témata:

Související články

Nejpopulárnější destinací gurmánů je Tokio

Japonské Tokio vyhrálo už podruhé za sebou soutěž o nejoblíbenější město vyhledávané požitkáři a milovníky dobrého jídla, a to díky hojnosti nápaditých...

Polovina českých dětí se stravuje nepravidleně

Poradenské centrum Výživa dětí provedlo ojedinělý průzkum mezi více než tisícem dětí. Závěr je šokující, sedmačtyřicet procent dětí má nepravidelný stravovací...

Výběr článků

Načítám