Hlavní obsah

Děti velmi málo pijí, varují odborníci

Právo, Petr Veselý

Odborníci ze Státního zdravotního ústavu upozorňují už řadu let na to, že většina školáků málo pije. Potvrdil to i červnový průzkum české výzkumné agentury FastConnect Research.

Foto: Profimedia.cz

Děti milují především sladké nápoje, které jsou ale naprosto nevhodné. Pokud už jim takové pití přeci jen dáváme, je nutné jej trochu zředit, aby si děti nezvykaly na příliš sladkou chuť.

Článek

Dělala ho mezi 750 rodiči sedmi až desetiletých dětí. Žáci prvního stupně základních škol by měli zvládnout 1,8 l tekutin denně. Výzkum dokázal, že to dovede jen pětina z nich. Čtvrtina jich nevypije ani litr. V průměru pak všechny děti zkonzumují litr až litr a půl tekutin.

Jejich dostatek je naprosto zásadní pro správný chod našeho organismu. Naopak jejich deficit může u dětí vyvolat řadu potíží. Od lehkých až po velmi dramatické.

Zemřel na dehydrataci

Rodiče nechtěli svou dvouletou dceru budit. Nechali ji spát v autě ve stínu pod stromem.

Jenže se v obchodním domě na okraji Brna zdrželi déle, než počítali. Když se vrátili, pražilo na auto slunce. Vyděšená matka zjistila, že jejich dvouletá dcera ztrácí z přehřátí vědomí. Do nejbližší nemocnice se řítili jak šílení. Lékaři dívku zachránili díky okamžité infuzi. Mnoho ale nescházelo a vše mohlo skončit tragicky.

Takový případ se stal nedávno ve Španělsku. Rozrušená matka, která řešila průšvih kolem zakázky, na níž byla existenčně závislá, zapomněla cestou vzbudit svého tříletého syna a dát ho do školky. Když po šesti hodinách přišla k vozu, do kterého pražilo slunce, byl hoch mrtvý.

To, že jsou malé děti daleko citlivější na nedostatek tekutin než dospělí a snáz se přehřejí, má svůj jednoduchý důvod. Jejich systém tělesné termoregulace není ještě tak dobře vyvinutý. Navíc tělní tekutiny tvoří až 80 % jejich váhy. U dospělého člověka to bývá 50 až 55 % tělesné hmotnosti. To je důvod, proč obvykle snáz zvládne deficit tekutin.

Příznaky odvodnění

Lehká dehydratace se u dítěte obvykle projeví tím, že je:
- unavené a mrzuté
- nepozorné a vůbec se hůř soustředí
- někdy ho bolí i hlava.

Žízeň při tom nemusí pociťovat nijak výraznou. Tělo si na nedostatek pití postupně zvykne. Rodiče by proto nemělo překvapit, když se díky lepšímu pitnému režimu zlepší občas i prospěch jejich potomka.

Při dlouhodobějším nedostatku tekutin bývají děti vyčerpané, mohou trpět závratěmi, zácpou a vůbec potížemi s vyměšováním. Těžká dehydratace pak snadno vyvolá metabolický rozvrat spojený s prohloubeným dýcháním, zmateností, křečemi a bezvědomím, které někdy skončí i smrtí.

Zjistěte, proč nepije

To, že dítě nechce pít, může mít svůj důvod. Mohou mu růst zuby, nebo má v puse afty, anebo ho trápí angína, případně absces v krku, takže ho pití vody a její polykání bolí. Dětský organismus navíc vysílá řadu signálů, podle kterých rodiče mohou poznat, že začíná být odvodněný.

 „Dehydrované děti bývají nezvykle ospalé a neklidné, bezdůvodně plačtivé, mají tmavou barvu moči, červené tváře a ve vedrech zvýšenou teplotu,“ říká MUDr. Alexandra Moravcová, lékařka z Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Co je nejlepší

Nejlepší je pro děti balená neochucená voda bez bublinek nebo voda z kohoutku. Většině z nich ale moc nechutnají. Milují barevné a hodně sladké limonády. Ty však kromě spousty cukru obsahují také dost konzervačních látek, umělých barviv nebo sladidel.

Když je pijí příliš často, koledují si o nadváhu nebo obezitu, pokud k tomu mají vrozené dispozice, tak i o zvýšení hladiny cholesterolu a vůbec krevních tuků, případně o další zdravotní potíže.

Není pro ně vhodné ani přílišné pití některých minerálek kvůli vysokému obsahu určitých minerálů, ale také silného černého čaje nebo černé kávy, které jsou močopudné, takže je o tekutiny spíš připraví. Ideální nejsou ani doslazované a tedy i kalorické ovocné džusy nebo bylinkové čaje s vysloveně léčebnými účinky.

Triky a fígle

Hodně sladké nápoje bývá dobré dětem nenápadně ředit i z toho důvodu, aby si nezvykaly na příliš sladkou chuť. Když je chceme získat pro nějakou zdravou novinku, nebo pro to, aby vypily dost tekutin, měli bychom ji nalít do atraktivního hrnečku případně láhve. Často pomůže, když smí pít brčkem.

Do škol si většina z nich pití nosí. Pokud si ho tam kupují, je užitečné, když pochází z automatů, pro které vybíraly nápoje i zdravé svačiny nutriční terapeutky z Poradenského centra Výživa dětí v Praze.

Volily je tak, aby odpovídaly zásadám racionální výživy a zároveň dětem připadaly atraktivní. Jde proto o přírodní džusy nebo nepřeslazené ochucené vody, které neobsahují konzervační látky ani umělá barviva.

Těchto automatů je na českých školách už přes pět set. Víc se o nich dozvíte na internetové adrese www.vyzivadeti.cz.

Správné dávky i teplota

Děti by měly pít častěji a po menších dávkách. Když do sebe nalijí příliš velké množství tekutin najednou, je to pro organismus zbytečná zátěž.

Důležitá je také teplota nápojů. Měly by mít 20 až 25 °C. Příliš vychlazené nebo naopak horké tekutiny nejsou pro organismus moc vhodné.

Odborníci na dětskou výživu doporučují pít:

- kupovanou neperlivou vodu nebo vodu z kohoutku;

- ovocný čaj, slabý zelený nebo černý čaj;

- ovocné a zeleninové šťávy, které si uděláme pomocí odšťavňovače a pijeme je rozředěné vodou;

- nepřeslazenou balenou ochucenou vodu z obchodu určenou dětem;

- stoprocentní džusy bez přidaného cukru, také ředěné vodou, protože obsahují dost přirozeného cukru a hlavně kalorií;

- menší množství minerálky.

Tělo se musí s výrazným tepelným rozdílem složitěji vyrovnávat a je to pro něj zbytečná zátěž.

Reklama

Související články

Pohyb je dětem vlastní, ale zdravá strava ne

S pohybovými aktivitami dětí to není zdaleka tak špatné, jak bychom z jejich „věčného“ vysedávání u počítače mohli usuzovat. Většina pravidelně sportuje, více...

Výběr článků

Načítám