Hlavní obsah

Odchod dospělých dětí z domu rodičům prospívá, ve společném soužití trpí více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mýtus o syndromu prázdného ptačího hnízda vznikl na logickém předpokladu, že rodiče těžko snášejí odchod svých potomků ze společné domácnosti a trpí jím. Odborníci ale tvrdí pravý opak - depresemi daleko častěji trpí rodiče, jejichž děti se z domu odstěhovat nehodlají a žijí s nimi i v dospělosti.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí rodiče uvítají své dospělé děti raději na návštěvě než ve společné domácnosti.

Článek

Většina rodičů se po odstěhování dětí cítí šťastnější a spokojenější, zatímco naopak ti, u nichž synové a dcery zůstávají i v dospělosti, zažívají častěji deprese a úzkosti.

Platí také, že nejčastěji opouštějí své rodiče děti aktivní, vzdělané a s dobrým zázemím, jejichž výsledky pak rodičům poskytují zdroj uspokojení a štěstí.

„Běžně se uvažuje tak, že odchod mladých lidí má silně negativní důsledky na život rodičů ve venkovských oblastech. Ale naše objevy tuto oblíbenou domněnku poněkud zpochybňují v tom, že by se starší rodiče cítili opuštěně a bez podpory,“ tvrdí psychiatrička Melanie Abasová z londýnské King´s College.

Podle jejích zjištění jsou s depresemi na tom nejhůře rodiče z chudých rodin, jejichž všechny děti žijí s nimi pod jednou střechou.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout nadměrné kilogramy u svých dětí

To, že má každé páté dítě problém s nadváhou, je holý fakt. A bohužel ani toto číslo není konečné, jelikož počet obézních dětí každým rokem neustále narůstá....

Výběr článků

Načítám