Hlavní obsah

Způsob rodinného stolování ovlivňuje stravovací návyky dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rodinné jídlo má velký vliv na dospívající mládež, protože podporuje zdravé stravovací návyky a také správnou volbu nutričně vhodného jídla. Zjistili to američtí vědci z univerzity v Minnesotě, kteří v dlouhodobé studii zkoumali prospěšnost rodinného stravování.

Foto: Profimedia.cz

Společné stolování pozitivně ovlivní stravovací návyky dětí a stmelí rodinu.

Článek

"Tyto poznatky svědčí o tom, že pravidelné rodinné jídlo v době, kdy děti přecházejí z raného do středního věku dospívání, má pozitivní vliv na rozvoj zdravých stravovacích návyků u mladých," řekla spoluautorka studie Teri L.Burgess-Champouxová.

S rodinou jí jen 30 procent teenagerů

Vědci v projektu nazvaném EAT zkoumali, které socioekonomické a osobní faktory mají dopad na stravovací návyky téměř 400 dětí. Děti vyplnily dotazník, když jim bylo 12 až 13 let, a další potom po pěti letech. Vyplynulo z nich, že v prvních deseti letech mělo pravidelné jídlo v rodinném kruhu 60 procent dětí, ale v období dospívání již jen 30 procent.    

Děti, které jedly pětkrát nebo i vícekrát týdně spolu s rodinou jak v raném, tak i ve středním období dospívání, si o pět let později vybíraly zdravější jídlo, bohaté na zeleninu, vápník, vlákninu a minerály.   

Výsledky studie, které byly uveřejněny v Journal of Nutrition Education and Behavior, podle amerických vědců odpovídají celostátním údajům o stravování, které ukazují, že příjem zeleniny, ovoce, celozrnných potravin, vitamínů a minerálů v této věkové skupině je problematický.

Reklama

Související témata:

Související články

Pohyb je dětem vlastní, ale zdravá strava ne

S pohybovými aktivitami dětí to není zdaleka tak špatné, jak bychom z jejich „věčného“ vysedávání u počítače mohli usuzovat. Většina pravidelně sportuje, více...

Výběr článků

Načítám