Hlavní obsah

Dětí zavislých na tabáku je v Česku více než milión

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle lékařů závislostí na tabáku v České republice trpí 1 150 000 dětí. Počet dětských kuřáků se za posledních 12 let zdvojnásobil a dvakrát narostla také jejich spotřeba tabáku. Protitabákoví aktivisté sdružení v projektech Doktoři za uzdravení společnosti a Řetěz lásky k dětem požadují po zákonodárcích a vládě začlenění řešení dětské epidemie závislosti na tabáku do připravovaných zdravotnických reforem.

Článek

V ČR začne denně kouřit nejméně sto dětí, nejčastěji ve věku kolem deseti let. Odbornice na léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková již dříve uvedla, že se snižuje věk, kdy české děti začínají s cigaretami.

Cigaretu dětem nemůže legálně nikdo prodat, ale podat kdokoliv. Užívání tabákových výrobků dětmi je legální, zákonem neomezené, kdežto zabavení cigarety dítěti z hlediska dnešních zákonů je přečin, upozorňují aktivisté v čele Jiřím Votrubou, plicním specialistou pražské nemocnice Na Homolce.

Nikotin stále není veden jako návyková látka

Vadí jim také například, že nikotin obsažený v cigaretách není zařazen do seznamu návykových látek a tabákové firmy nemají povinnost uvádět na svých výrobcích složení drogy ani všechny známé dopady této závislosti na lidské zdraví.

Tabák otevírá cesty nejen k nelegálním, ale i k legálním drogám, například lékům, a to desítkami závažných onemocnění, které kouření působí.

Odborníci uvádějí, že v ČR denně zemře na následky nemocí z kouření 50 až 60 lidí, celkem 18 000 ročně. Polovina kuřáků prožije v porovnání s nekuřáky život o 15 let kratší.

Reklama

Související témata:

Související články

Ne každý, kdo přestane kouřit, ztloustne

Celá řada kuřáků nechce přestat kouřit díky obavám, že hned poté ztloustnou. Přestože skutečně nějaký kilogram přiberou čtyři z pěti exkuřáků, odborníci tvrdí,...

Kouření je mnohem nebezpečnější pro ženy

Kouření je pro ženy škodlivější než pro muže. U kuřaček dochází k srdečnímu selhání ve stejném věku jako u mužů, což je o čtrnáct let dříve než už žen, které...

Výběr článků

Načítám