Hlavní obsah

Za špatný chrup dětí mohou z velké části rodiče

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože informací o správné péči o dětský chrup je dostatek, péče rodičů o zuby malých dětí se stále zhoršuje. Na 1 dítě ve věku 6 - 10 let průměrně připadají téměř 2 zubní kazy. Rodiče si bohužel neuvědomují, že za zdravé zuby dětí nesou hlavní odpovědnost.

Článek

Rodiče by měli by na své děti při čištění zubů dohlížet, dočišťovat jim zuby a pravidelně 2x ročně s nimi navštěvovat zubního lékaře.

Tým odborníků ze Signal Dentibusu, jenž zjišťoval stav dětského chrupu, v letošním roce navštívil základní i mateřské školy ve 13 českých městech. Ze získaných materiálů vyplynulo, že na preventivní zubní prohlídky pravidelně 2x ročně dochází jen polovina dětí, přitom důvodem není ani tak strach z návštěvy u zubaře, ale nezájem rodičů.

"Rodiče pomáhají čistit zuby jen 14 % dětí v mladším školním věku. Dočišťovat dětské zuby se přitom doporučuje do 8 let věku dítěte. Navíc vyčištěné zuby dětem kontroluje necelá polovina rodičů. Přitom povědomí o nutnosti si zuby pravidelně čistit má většina dětí a dokonce znají i důvod. Vědí, že když se budou o své zoubky dobře starat, vyhnou se zubnímu kazu a bolestivému ošetření v ordinaci zubního lékaře," vysvětluje jeden z výzkumníků Prof. MUDr. Zdeněk Broukal.

V letošním roce bylo dále zjištěno, že na celkový počet 929 dětí připadá 1 654 zubních kazů, to je průměrně téměř 2 kazy na 1 dítě. Toto zjištění není příznivé ani vzhledem k faktu, že 1 552 kazů bylo zjištěno již na mléčných zubech.

„Výsledky opět ukázaly, že péče rodičů má na zdravé zuby dětí rozhodující vliv. Rodiče by také měli mít na paměti, že do zubní ordinace by jejich děti neměly přijít poprvé, až když je něco bolí. Rozhodně bych doporučoval i větší zapojení škol, např. formou spolupráce s dentálními hygienistkami, které by pomohly dětem zvládnout správnou techniku čištění,“ dodal Broukal.

Špatná technika čištění

Podle stomatologů stále velké procento dospělých nezvládá správnou techniku čištění chrupu. Bohužel tyto špatné návyky pak učí i své děti.

Doporučení pro rodiče:

- Začněte s čistěním už při prořezání prvního zubu, později by měl dětské zoubky čistit rodič, s předškoláky je nutné zoubky dočišťovat (do osmi let) a starší školáky kontrolovat.

- Dohlédněte na to, aby si děti čistily zuby pravidelně 2x denně.

- Pořiďte dětem dětský kartáček s měkkými štětinami a malou hlavou.·

- Dopřejte dětem vlastní dětskou pastu s fluoridem        

- Kartáčky pravidelně vyměňujte, nejlépe 4x ročně.

- Navštěvujte s dětmi zubního lékaře alespoň 2x ročně.

- Po večerním čištění podávejte dětem jen vodu nebo neslazené čaje, protože přes noc se snižuje produkce slin a cukry na chrup působí intenzivněji než ve dne.

„Ke zvládnutí správné techniky dentální hygieny přitom stačí jednou ročně navštívit dentální hygienistku. Naučí vás správné technice čištění a riziko vzniku zubního kazu je tak minimální,“ vysvětluje stomatolog MUDr. David Urie z Akademie dentální estetiky a dodává: „Zvládnutí správné techniky je základ. Pokud naučíte vaše děti správně si čistit zuby, mají velkou šanci vyvarovat se v dospělosti nepříjemných problémů se zubním kazem, paradentózou, zubním kamenem a dalšími problémy.“

Reklama

Související témata:

Související články

Módní jsou průhledná keramická rovnátka

Rovnátka nosí stále častěji nejen děti, ale také dospělí, kteří se v dětství za tehdejší rovnátka styděli nebo o svém problému nevěděli. V současné době jsou...

Výběr článků

Načítám