Hlavní obsah

Více než polovina dětí má v pěti letech nějaký zubní kaz

– PRAHA

Zcela zdravý chrup má v pěti letech jen 42 procent českých dětí. V průměru má každé dítě téměř tři kazy. Mezi třetinou dětí s nejhorším stavem chrupu připadá dokonce na jedna pětiletá ústa v průměru šest zkažených zoubků. Novinářům to řekl Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického.

Článek

Stav chrupu předškolních dětí se podle něj sice postupně celkově zlepšuje, ale to neznamená, že by rodiče nedělali chyby. V 80. letech minulého století měla zcela zdravý chrup třetina dětí. Na počátku 90. let se situace zhoršila a pak se zvolna začala zlepšovat. Přechodné zhoršení souvisí se zrušením stomatologických prohlídek dětí z mateřských škol a s tím, že si rodiče museli postupně zvyknout na to, že odpovědnost za zdraví chrupu jejich ratolestí je výhradně na nich, uvedl Broukal. 

Ve vyspělých zemích západní Evropy má úplně zdravý chrup 50 až 60 procent pětiletých dětí. Nejlépe na tom jsou malí Skandinávci. Ve Švédsku má všechny zuby v pořádku téměř tři čtvrtiny takto starých dětí. 

Podle Broukala má desetina dětí zcela zkažené přední horní zuby, někdy jim už ve třech letech zbývají jen pahýlky kořenů. Nejhorším zážitkem Jana Handzela ze Stomatologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice je loňský případ dítěte, kterému byly čtyři roky a na klinice mu lékaři při celkovém umrtvení odstranili 19 zkažených zubů, o dvacátý už přišlo na pohotovosti. 

Zubní kaz je infekční záležitost

Kazivost není dědičná, protože zubní kaz je vlastně infekční onemocnění. Bakterie streptococcus mutans se přichytí na sklovině a přeměňují cukry na kyseliny, které sklovinu leptají. Nebezpečné mikroorganismy se do dětských úst dostávají nejčastěji od matek, které například čistí dudlíky spadlé na zem tím, že je olíznou. Při krmení lžičkou je častým zlozvykem i to, že rodič si občas nějaké to sousto stejnou lžičkou vezme sám. 

Riziko kazivosti se podle lékařů různí, protože i množství bakterií se u jednotlivých dospělých lidí liší. Nebezpečné mikroorganismy by se do pusy dítěte dostaly v každém případě, ale čím později se to stane, tím lépe. Sklovina zubů při prořezání je nedozrálá, a tedy zranitelnější. Její vytvrzení trvá dva roky a je třeba zabránit tomu, aby se streptococcus mutans dostaly do úst už v době, kdy zuby vyzrávají, uvedl stomatolog. 

Zubům škodí pití limonád a džusů

Největší hrozbou jsou podle něj sladké nápoje na noc a v jejím průběhu. Přes den jsou zuby omývány slinami, ale v době spánku se tvorba slin výrazně snižuje. Matky však často používají sladké k uspávání dětí a ty usínají s lahvičkou něčeho sladkého v ústech či dudlíkem namočeným v medu. Stomatologové varují i před ponecháváním kojence u prsu. 

Škodí také příliš časté mlsání sladkostí a pití limonád i džusů. "Nemá smysl zakazovat všechno sladké. To by bylo ponuré dětství. Mezi jednotlivými konzumacemi by měly uplynout alespoň dvě hodiny, protože za tu dobu stačí sliny kyselou reakci zneutralizovat," řekl Handzel. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám