Vědci z Univerzity v Kodani věří, že rozmanitost příchutí v mateřském mléku připravuje kojence na chutě, s kterými se později setká, a ovlivňuje tak jeho chuťové záliby. Například děti matek, které během těhotenství a kojení pily hodně mrkvové šťávy, měly zvlášť v oblibě cereálie s mrkvovou příchutí.

V rámci studie, kterou dánští vědci prováděli, bylo 18 kojících matek požádáno, aby snědly kapsle obsahující příchuť máty, banánu, kmínu a lékořice. Pravidelné testování pak ukázalo, že u různých chutí trvalo různou dobu, než se objevily v mléce.

Tak například chuť kmínu a lékořice byla nejsilnější po dvou hodinách, ale banán se dal zachytit jen jednu hodinu po snědení. Máta v mateřském mléce přetrvávala v poměrně stabilní koncentraci od dvou do osmi hodin po požití.

Ochucené mléko pomáhá zvyknout si na různé chutě

"Není to tak, že by matka snědla například jablkový koláč a dítě si pomyslelo, ´hmmm, jablečný koláč´. Je ale jasné, že díky tomuto mechanismu děti ochotněji přijímají nové chutě. Kojení je připravuje na změny chutí a nové vjemy, kterých se jim dostane jakmile začnou jíst pevnou stravu," řekla listu New Scientist vedoucí studie Helene Hausnerová.

Gill Rapleyová, zdravotní sestra s více než dvacetiletou zkušeností v péči o novorozence, řekla listu The Metro, že tento objev má praktický význam pro matky, kterým dělá starosti, že jejich děti nechtějí pít.

"Matky často mluví o tom, že něco v jejich mléce jejich dítě rozrušilo, ale teď se ukazuje, že během osmi hodin všechny příchutě mizí," říká Rapleyová,