Hlavní obsah

Zdravé cukroví na poslední chvíli. Ochutnejte kokosové kuličky s jáhlami a čokoládové lanýže s rumem

Právo, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vánoce už jsou za dveřmi, možná ale stále ještě nemáte hotové cukroví, nebo nechcete jíst moc chutných, ale velmi kalorických dobrot. To vám mohou pomoci vyřešit recepty od cukrářky Anežky Honců, které jsou snadné na přípravu a zároveň velmi zdravé a šetrné ke štíhlé linii. Můžete tedy mlsat bez výčitek.

Zdravé cukroví na poslední chvíli. Ochutnejte kokosové kuličky s jáhlamiVideo: Novinky

 
Článek

Vánoce jsou spojené nejen s radostí a štědrostí, ale také s velkým množstvím jídla, které není vždy zcela zdravé z energetického hlediska. Abyste nebyli při pohledu na váhu po svátcích smutní, můžete si je odlehčit pomocí takzvaného zdravého cukroví, které se snadno připraví a zároveň nezatíží vaše tělo tolik jako běžné cukroví. Kromě toho lze také tradiční kalorické ingredience, jako je mouka, cukr a máslo, vystřídat alternativními náhražkami.

Běžnou bílou mouku, která se používá v mnoha pokrmech, lze nahradit moukou špaldovou, která obsahuje více vlákniny, minerály, vitaminy a stopové prvky. Dalším řešením je použití mouky mandlové, pohankové, kokosové nebo jáhlové, velká část z nich je dokonce bezlepková, pro celiaky.

Další strašák, tedy bílý cukr, lze nahradit cukrem kokosovým, který navíc přináší tělu mnohé živiny a minerály. Sladké chuti lze pak docílit pomocí sušeného ovoce např. datlí, meruněk či rozinek. Dále přijdou vhod různé sirupy, třeba javorový nebo rýžový.

Zdravé cukroví na poslední chvíli. Ochutnejte čokoládové lanýže s rumemVideo: Novinky

Další suroviny, které se pro zdravé cukroví dají využít, jsou například lněná semínka, která obsahují pro trávení vhodné omega 3 mastné kyseliny.

Pokud semínka smícháte s vodou, vznikne gel, který se dá využít na zpevnění těsta, když se drolí. Dá se použít i místo vajec. Dále je pak skvělý zdroj vlákniny psyllium. Vzniká ze semen jitrocele indického a při pečení slouží jako pojivo.

Kromě nahrazení tradičních surovin u cukroví, na které jste zvyklí, si s námi můžete zkusit připravit i zdravé recepty od Anežky Honců, cukrářky z restaurace Spojka Karlín.

Skořicové rohlíčky

INGREDIENCE

  • 50 g mouky z opražených mandlí
  • 50 g mouky z opražených lískových oříšků
  • 100 g hladké pohankové mouky
  • 100 g hladké čirokové mouky
  • 2 g skořice
  • 1/2 kávové lžičky xantanu
  • špetka soli
  • 50 g kokosového cukru
  • 170 g alsanu

POSTUP: 

  • Veškeré ingredience pečlivě smícháme, dokud nevznikne těsto.
  • Posléze tvarujeme rohlíčky, pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 6–10 minut.
  • Na závěr obalíme ve směsi z 50 g kokosového cukru a 1 kávové lžičky skořice.

Plněné ořechy

INGREDIENCE

  • 40 g ořechového másla
  • 80 g cocovitu
  • 80 g javorového sirupu
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g jemně mleté pohankové mouky
  • 100 g jemně mleté čirokové mouky
  • 50 g (rýžové/kokosové/jáhlové) mouky
  • 30 g kakaa
  • 1/2 lžičky xantanu, skořice a špetka soli

Na krém

  • 100 g cocovitu
  • 40 g javorového sirupu
  • 40 g ořechového másla
  • mirin/rum/rumové aroma

POSTUP: 

  • V mixéru smícháme ořechové máslo, cocovit a javorový sirup.
  • Poté si ve vedlejší misce smícháme vlašské ořechy, pohankovou mouku, čirokovou mouku, (rýžovou/kokosovou/jáhlovou) mouku, kakao, 1/2 lžičky xantanu, skořice a špetku soli.
  • Poté postupně přidáváme sypké ingredience do mokrých a vypracujeme drobivé těsto, které vmačkáme do formiček.
  • Pečeme na 170 °C po dobu 10 minut.
  • V mezičase si připravíme krém.
  • Veškeré ingredience vložíme do mixéru a vyšleháme hladký krém.
  • Následně jím spojíme upečené ořechy k sobě.

Kokosové kuličky s jáhlami

INGREDIENCE

  • 200 g jáhel
  • 700 g kokosového mléka
  • 90 g rýžového sirupu
  • 200 g kokosu
  • 50 g kokosu na obalování
  • vanilkový lusk
  • mandle

POSTUP:

  • Jáhly důkladně spaříme a propláchneme a následně zalijeme kokosovým mlékem, do kterého přidáme špetku soli a část vanilkového lusku.
  • Vaříme na mírném ohni, dokud se mléko neodvaří a jáhly zcela nezměknou.
  • Poté přidáme sirup, zamícháme a přidáme nastrouhaný kokos.
  • Celou směs rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem).
  • Necháme zcela vychladnout a vytvoříme kuličky, do jejichž středu zabalíme mandli.
  • Kuličky nakonec obalíme v kokosu.

Čokoládové lanýže s rumem

INGREDIENCE

  • 220 g velkých měkkých masitých datlí (např. Medjol)
  • 50 g kvalitního (fair trade) kakaa
  • 70 g rozpuštěného kakaového másla
  • 2 lžíce kvalitního rumu či whisky
  • skořice/kakao/mleté ořechy na obalování

POSTUP:

  • Datle spolu s rumem či whisky umixujeme do hladka.
  • Přidáme kakao a rozpuštěné kakaové máslo.
  • Promícháme a necháme vychladnout.
  • Ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, které obalíme v kakau, skořici či v mletých ořeších.

Pokud patříte mezi jedince, kteří se kuchyni a troubě vyhýbají obloukem, další možností je si cukroví koupit. Podle průzkumů se kupované cukroví těší velké kvalitě i zájmu.

„Nejvíce se prodává sněhové pečivo ať už sypané cukrem, nebo dekorované čokoládou, dále to jsou vanilkové rohlíčky, linecké pečivo a kokosky. Letos jsme poprvé nabídli zákazníkům cukroví se špaldovou moukou a je vidět, že toto cukroví je trendem,“ uvedl mluvčí Teska Václav Koukolíček, který také potvrzuje, že lidé cukroví nakupují nejvíce dva týdny před Vánoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám