Hlavní obsah

Sedm mýtů o zdraví

LONDÝN

Čtení při slabém osvětlení vám neponičí oči, nemusíte pít osm sklenic vody denně a když si holíte nohy, neznamená to, že vám chlupy narostou rychleji. To všechno podle lékařů již neplatí.

Článek

Tyto rozšířené názory jsou mezi sedmi "lékařskými mýty", které byly vyvráceny v nedávném vydání prestižního British Medical Journalu. Dva američtí vědci si vzali na paškál několik populárních představ o zdravém životním stylu a zjistili, že neexistuje žádný vědecký podklad pro to, že bychom měli pít osm sklenic vody denně.

Většina očních lékařů se také shoduje na tom, že čtení při slabém světle očím nikterak trvale neublíží. Oči se unaví a budete více mrkat a mít problém zaostřit, ale to se zase po odpovídající době odpočinku srovná. Holení nohou nemá vliv na rychlost, s jakou ochlupení opět naroste. Nemá vliv ani na sílu či hrubost rostoucích chlupů. Zdají se silnější prostě proto, že jsou všechny kratší.

Američané by se také měli vzdát představy, že pojídání krůtího masa vede k ospalosti. Je sice pravda, že krůtí maso obsahuje tryptophan, který má vliv na spánek a náladu, ale neobsahuje ho o nic víc, než například maso kuřecí či hovězí.

Vlasy po smrti nerostou

Také se ukázalo, že není pravda, že užíváme jen 10 procent mozku. Tento mýtus je sice už přesně sto let starý, ale dnešní metody skenování ukazují, že žádná oblast mozku není zcela nečinná. Také není pravda, že vlasy a nehty rostou i po smrti. Tato představa má zřejmě původ ve strašidelných románech, ale nezakládá se na pravdě. Je pouze fakt, že kůže po smrti začne vysychat a scvrkne se, a proto nehty a vlasy mohou vypadat delší.

Poslední z mýtů, na který se Aaron Carroll a Rachel Vreemanová zaměřili, se týká mobilních telefonů. Všeobecně se soudí, že v nemocnicích mohou mobilní telefony neblaze ovlivňovat činnost některých zařízení. Jenže ve skutečnosti se ukazuje, že mobily na lékařské přístroje mají vliv jen naprosto zanedbatelný.

Reklama

Související témata:

Související články

Móda intimního oholení

Byl to svérázný výzkum. Udělaly ho čtyři dívky. Oslovily stovku mužů, kteří vyplnili dotazník. Ptaly se jich na jejich vztah k holení různých partií těla....

Na suché oči platí mrkání

Oči trpí, když sedíme v zakouřené restauraci, pracujeme v prašném či znečištěném prostředí nebo trávíme čas v klimatizovaných místnostech. Mnohdy naše potíže...

Chytré novinky u brýlí a kontaktních čoček

Brýle, ale i kontaktní čočky, které si nasazujeme do očí, mají dnes vlastnosti, o nichž většina z nás nemá ani tušení. Uvědomil jsem si to na únorovém...

Výběr článků

Načítám