Hlavní obsah

Na potíže s trávením? Probiotika

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 1919 vypukla v Barceloně epidemie střevních chorob u dětí, chodili si rodiče do lékárny pro jogurty. Epidemie tam odstartovala jejich masovou výrobu. Dnes existují desítky seriózních studií, které jasně dokládají, že na náš organismus mají řadu pozitivních efektů nejen laktobacily, ale i další probiotika (bifidobakterie, nepatogenní enterokoky nebo nepatogenní E. Coli atd.).

Článek

Nejvíce prokázaný je příznivý účinek probiotik na lepší trávení a vstřebávání živin i vitamínů. Bakterie mléčného kvašení dokážou zároveň zmírnit nebo odstranit:

Nejvíce prokázaný je příznivý účinek probiotik na lepší trávení a vstřebávání živin i vitamínů. Bakterie mléčného kvašení dokážou zároveň zmírnit nebo odstranit: * nadýmání, plynatost a pocit těžkého žaludku,

Nejvíce prokázaný je příznivý účinek probiotik na lepší trávení a vstřebávání živin i vitamínů. Bakterie mléčného kvašení dokážou zároveň zmírnit nebo odstranit: * nadýmání, plynatost a pocit těžkého žaludku, * průjem, případně zácpu, včetně té cestovní,

Nejvíce prokázaný je příznivý účinek probiotik na lepší trávení a vstřebávání živin i vitamínů. Bakterie mléčného kvašení dokážou zároveň zmírnit nebo odstranit: * nadýmání, plynatost a pocit těžkého žaludku, * průjem, případně zácpu, včetně té cestovní, * normalizují složení a konzistenci stolice i pravidelnost vyprazdňování,

* zlepšují průchod potravy trávicím traktem a redukují hnilobné procesy, např. při trávení tučných druhů mas.

Řadu z těchto efektů potvrdily ve svých studiích Ústav preventivního lékařství Masarykovy univerzity v Brně a Centrum výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) v Praze. Využívaly v nich výrobky s lactobacilem Bifidus Essensis.

Prevence proti nádorům

Probiotika dokážou sehrát velice pozitivní roli u řady vážných nemocí:

Probiotika dokážou sehrát velice pozitivní roli u řady vážných nemocí: * spolu s vlákninou jsou výbornou prevencí proti rakovině konečníku a tlustého střeva, ve které jsme první na světě, pokud jde o počet nových případů na obyvatele, * dovedou zmenšit riziko vzniku řady střevních chorob,

Probiotika dokážou sehrát velice pozitivní roli u řady vážných nemocí: * spolu s vlákninou jsou výbornou prevencí proti rakovině konečníku a tlustého střeva, ve které jsme první na světě, pokud jde o počet nových případů na obyvatele, * dovedou zmenšit riziko vzniku řady střevních chorob, * zmírňují problémy, které doprovázejí dráždivý tračník, a často i nespecifické střevní záněty, včetně Crohnovy choroby nebo zánětu tlustého střeva, tzv. ulcerózní kolitidy,

Probiotika dokážou sehrát velice pozitivní roli u řady vážných nemocí: * spolu s vlákninou jsou výbornou prevencí proti rakovině konečníku a tlustého střeva, ve které jsme první na světě, pokud jde o počet nových případů na obyvatele, * dovedou zmenšit riziko vzniku řady střevních chorob, * zmírňují problémy, které doprovázejí dráždivý tračník, a často i nespecifické střevní záněty, včetně Crohnovy choroby nebo zánětu tlustého střeva, tzv. ulcerózní kolitidy, * zefektivňují přibližně o třetinu léčbu infekce Helicobacterem pylori, jež bývá příčinou žaludečních vředů (to potvrdila i česká studie, kterou dělali lékaři z Plzně se zakysaným mléčným nápojem obsahujícím lactobacil L. casei Imunitass).

Ale to není všechno. Mají vliv na správný rozvoj imunity a zvyšují naši obranyschopnost. Snižují riziko infekcí i vzniku alergií, případně astmatu atd.

Bakterie vytvářejí zajímavý ekosystém

Abychom pochopili, jak je možné, že probiotika mají na náš organismus tolik příznivých efektů, musíme si říct něco o jejich roli v trávicím traktu.

Abychom pochopili, jak je možné, že probiotika mají na náš organismus tolik příznivých efektů, musíme si říct něco o jejich roli v trávicím traktu. Kdybychom naše tenké a tlusté střevo rozprostřeli na trávníku fotbalového stadiónu, s překvapením bychom zjistili, že u statného dospělého muže může mít velikost až dvou tenisových kurtů. A žije v něm víc bakterií, než je počet buněk v našem těle.

V trávicím traktu vytvářejí bakterie pozoruhodně propojené společenství, o jehož životě a funkcích zatím víme jen málo. Funguje v něm jakýsi ekosystém, podobný jiným ekosystémům v přírodě.

Boj o životní prostor

Bakterie mezi sebou bojují o životní prostor. Je to boj nesmiřitelný a nikdy nekončí. Probiotika, která potlačují také plísně a viry, podporují rozvoj bakterií člověku prospěšných. Ale i to má svou mez. Správné fungování tohoto systému je totiž závislé na rovnováze mezi bakteriemi, které nám prospívají, a těmi, které by nám mohly škodit. Jak je v přírodě obvyklé, nesmí zvítězit ani jedna strana, jinak by došlo k narušení rovnováhy a tedy i zdraví.

„Probiotika pomáhají vytvářet přirozenou bariéru trávicího traktu proti vpádu škodlivých bakterií zvenčí,“ říká Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice. „Brzdí růst potenciálně škodlivých bakterií. Zlepšují také prokrvení střevní stěny a pohyb střev, což je velice pozitivní jev. A podílejí se na tvorbě některých vitamínů, například B 12 nebo vitamínu K.“

Hlídat koncentraci

Nevýhodou lactobacilů je to, že se v trávicím traktu dlouho neudrží. Navíc se jich spousta poničí cestou. „Pokud chceme udržovat jejich množství, musíme průběžně jíst zakysané mléčné výrobky, nejlépe úplně čerstvé, kde je koncentrace probiotických kultur nejvyšší,“ říká MUDr. Pavel Kohout. Užitečné by bylo, kdyby výrobci uváděli koncentraci lactobacilů na obalu produktu. Abychom mohli výrobek prohlásit za probiotický, měla by být koncentrace 108 až 109. Efekty probiotik zlepšují i prebiotika (nestravitelné sacharidy) a vůbec vláknina.

Reklama

Související témata:

Související články

Čerstvé jogurty na lepší zažívání

Každodenní dávka čerstvého jogurtu dokáže napravit to, co v lidském těle zničila antibiotika, či zlepšit lidské zažívání. Čerstvý jogurt totiž obsahuje...

Výběr článků

Načítám