Hlavní obsah

Lenka má rakovinu, syn je po operaci páteře. Žijí v ruině bez elektřiny, na víc nemají peníze

Novinky, Kristýna Léblová, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Újezd u Kunštátu

Dvacetiletému Dominikovi lékaři diagnostikovali ortopedické onemocnění, kvůli kterému musel podstoupit operaci páteře. Stará se o něj matka, jež je sama v invalidním důchodu a léčí se s rakovinou. Finanční situace je donutila přestěhovat se z azylového domu, skončili v domě bez elektřiny, topení a teplé vody. Dominik nemá jak rehabilitovat. Místní sociální pracovnice proto založila sbírku na jejich důstojné bydlení.

Lenka má rakovinu, syn je po operaci páteře. Žijí v ruině bez elektřiny, na víc nemají penízeVideo: Novinky

 
Článek

Dominik se učí na cukráře, je v posledním ročníku, ale kvůli svému zdravotnímu stavu musel studium přerušit.

„Diagnostikovali mi skoliózu. Musel jsem jít na operaci, kde mi záda rozřízli a srovnali mi je šrouby,“ vysvětluje Dominik, který od té doby leží na zádech. Snaží se v posteli cvičit, na toaletu si dojde. „Až se uzdravím, moc bych si přál začít trénovat fotbal a cvičit,“ říká.

Foto: Novinky

Dominik se snaží rehabilitovat na posteli.

Do rodinného domu v Újezdě u Kunštátu se přestěhoval s matkou z ubytovny v Boskovicích.

„Bláhově jsem se domnívala, že si najdu lepší bydlení, kde bych mohla po operaci o syna pečovat. Vzala jsem proto první nabídku volného podnájmu, která pro mě byla finančně dostupná,“ říká paní Lenka, která v současné době bere invalidní důchod a léčí se s rakovinou.

Od puberty ji trápila bolestivá menstruace. Až po letech zjistila, že se jedná o endometriózu

Zdraví

Přestože dům před podepsáním smlouvy navštívila, netušila prý, do čeho jde.

„Není tu elektřina z důvodu dluhu na elektřině od předchozího nájemníka,“ říká paní Lenka s tím, že majitelka domu se stavem elektřiny ani celkového bydlení nehodlá nic dělat.

„V domě nám neteče teplá voda. Prát si chodíme k mému bývalému manželovi. S Dominikem si topíme v malých kamnech. Ani podlahy nejsou hotové, zdi jsou ztrouchnivělé a na stropech je plíseň,“ dodává.

Foto: Novinky

Matka se synem topí v kamnech dřevem. Dům je velmi studený.

Péče o syna je za takových podmínek velice náročná. Proto byla místní sociální pracovnicí založena charitativní sbírka na Znesnáze 21, kde se mělo vybrat na dluh po bývalém nájemníkovi.

Během dvaceti hodin se podařilo požadovanou částku vybrat, sociální pracovnice se ale snaží rodině najít důstojnější a finančně dostupnější bydlení, protože tady se opravdu nedá žít.

„Ze všeho nejvíce bychom si s mým synem přáli důstojné bydlení a abychom byli hlavně zdraví,“ říká Novinkám paní Lenka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám