Čočka na Nový rok k obědu jako záruka dostatku peněz v následujícím roce
Jak tedy správně vařit čočku?
Čočku je dobré dopředu namočit, ideálně na cca 7 hodin, díky čemuž se čočka zbaví škodlivých látek, tzv. purinů. Před vařením je nutné vodu vyměnit.
Čočku nedávejte do vroucí vody, ale studené, ideálně převařené a měkké. Voda by měla jen opravdu mírně přesahovat hranici čočky. Při větším množství by mohla vyklouznout ze slupky.
Než začne voda vřít, čočka částečně změkne a stane se více propustnou. Doporučujeme vařit déle na mírném plameni pod pokličkou, aby se voda vypařila pomalu. Čočku lze takto vařit i bez předchozího namáčení do vody. Během vaření vodu nedolévejte a ani čočku nemíchejte.
Lze ji maličko posolit i před vařením, ale jen opravdu jemně. Posléze až úplně na závěr po uvaření.
Čočka na kyselo
Ideální poměr vody v případě vaření čočky na kyselo je hrnek čočky na tři hrnky vody.
Po uvaření čočky sceďte vodu, kterou ale nevylévejte. Nechte si ji na přípravu jíšky. Na tuku (ideálně sádle) osmažte dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky, zaprašte moukou, zalijete vodou scezenou z čočky. Jíšku následně smíchejte s čočkou a dochuťte octem. Ten nikdy nepřidávejte dříve, při vaření by kvůli němu čočka nezměkla.
Náš tip: Do čočky můžete na závěr přidat sušená rajčata, která podpoří její kyselou příchuť.
Další variace vařené čočky
Čočku lze vařit i s bobkovým listem a dochucovat tymiánem a citronem. Pro lepší stravitelnost je dobré přidat římský kmín, který též pomáhá s minimalizací nepříjemného nadýmání.
Některým lidem chutná čočka uvařená a následně zjemněná jen máslem a ochucená solí.
S čím čočku podávat?
Nejčastěji je u nás čočka podávána jen s okurkou či sázeným vejcem nebo s vejcem vařeným natvrdo. Oblíbená je ale i jako příloha k uzenému masu či uzenině.