Hlavní obsah

Edamame neboli nezralá sója plná bílkovin a vlákniny

Právo, Vendula Presserová

Možná budete překvapeni, co se pod názvem edamame skrývá. Jde o nezralou sóju. Pokud jsou pro vás mladé zelené lusky s drobnými fazolkami novinkou, ochutnejte je a poznejte blíž.

Foto: Profimedia.cz

Edamame

Článek

Milovníci asijské kuchyně edamame dobře znají. Právě ve východních kuchyních se totiž často používají jako nedílná součást řady receptů.

A nejde o žádný módní výkřik, tuto potravinu konzumují lidé už více než pět tisíc let. To jí určitě přidává kladné body v současné při, zda je sója zdravá, či škodlivá.

Bitva o sóju

Odpůrci sóji doporučují konzumovat tuto potravinu pouze ve fermentované úpravě, která z ní odstraní škodlivé látky. Zatímco tofu, tempeh či miso jsou díky kvasným procesům, které likvidují škodliviny, bezpečné, sója bez fermentace může údajně ohrozit zdraví. Jde zejména o zdraví dětí a těhotných žen či kojících matek a také pacientů trpících onemocněním štítné žlázy.

Sójové boby, ať už suché, či zelené, obsahují fytosterony a inhibitory trypsinu (trypsin je enzym umožňující štěpení a trávení bílkovin), které nepříznivě ovlivňují kondici střev.

Nejdiskutovanějším problémem sóji jsou ale fytoestrogeny. Mají narušovat endokrinní systém a způsobovat různá zdravotní poškození. Například u chlapců údajně snižují produkci testosteronu a u dívek způsobují předčasný pohlavní vývoj.

Celkově pak mohou narušovat činnost štítné žlázy. Naklíčení sójových bobů vše jen zhoršuje. Výrazně vzrůstá koncentrace hlavního fytoestrogenu kumestrolu, a to až 150x!

Jak si zamilovat sóju

Styl

Jenomže ani tady není situace černobílá. Příznivci sóji na druhé straně považují zmiňované fytoestrogeny za prospěšné, dokonce tvrdí, že se dokážou pozitivně zapojit do prevence rakoviny prsu a prostaty, zmírňovat negativní projevy menopauzy a posilovat kosti.

Dále argumentují benefity sóji, zejména vysokým podílem bílkovin a vitaminů. A protože vědci ještě nevynesli definitivní verdikt, bude mít možná pravdu selský rozum. Ten napovídá, že u nás sóju jíme velmi málo a v tak malém množství patrně nebude ani škodlivá, ani zázračná.

V její prospěch hovoří fakt, že jde o jednu z nejstarších a nejrozšířenějších plodin v lidské stravě vůbec.

Častá konzumace potravin ze sóji snižuje u mužů plodnost

Zdraví

Benefity

Ve 150 gramech vařených nezralých sójových bobů najdeme 18 gramů bílkovin. Na rozdíl od ostatních potravin rostlinného původu s vyšším obsahem bílkovin však edamame obsahují všechny potřebné esenciální aminokyseliny.

Mezi další bonusy se počítá vitamin K, vláknina, antioxidanty, kyselina listová. Pomáhají snižovat cholesterol, zlepšují lipidový profil. Edamame obsahují v poměru k bílkovinám a tukům jen velmi málo sacharidů. Mají také velmi nízký glykemický index, jsou tedy vhodnou potravinou i pro diabetiky a do svého jídelníčku je mohou zařadit i lidé na nízkosacharidových dietách.

Klíčky plné zdraví aneb Malý zázrak přírody, který stojí za vyzkoušení

Zdraví

V kuchyni

Edamame stačí vyloupat z lusků a povařit v osolené vodě, poté je prudce zchladit. Takto připravené fazolky můžete přidat do salátů, do poké bowls (misky s rýží a přísadami), do polévky i do těstovin, dušených mas a zejména do ostře kořeněných kari. Lze je také zapékat se sýrem, ochutit česnekem a koriandrem.

Recepty na asijské pokrmy z vyhlášených pražských restaurací

Styl

Tip pro zahrádkáře: Edamame snadno vypěstujete na záhonu. Sója luštinatá vytváří zelené chlupaté lusky s většími zrny podobné fazolím, rostlina dosahuje výšky kolem 50 cm.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám