Hlavní obsah

Angelina Jolie si nechala preventivně odstranit vaječníky

Aktualizováno

Angelina Jolie si dala odstranit vaječníky a vejcovody. Stejně jako před dvěma lety v případě prsních žláz tak 39letá herečka učinila preventivně kvůli obavám z rakoviny. Operaci podstoupila minulý týden. Uvedla to v článku pro list The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie

Článek

Herečka přiznala, že zákrok už nějaký čas plánovala, zatímco se fyzicky i psychicky připravovala na předčasný příchod menopauzy po operaci. Doufala, že operace pár měsíců počká, ale pak jí po krevních testech před dvěma týdny lékaři zjistili zvýšené riziko vzniku nemoci. Rozhodla se proto pro okamžitou operaci a volala svému muži Bradu Pittovi.

„Zavolala jsem manželovi do Francie a on za pár hodin sedal do letadla. Na takových chvílích v životě je krásné to, jak je všechno jasné. Víte, pro co žijete a na čem záleží,“ uvedla herečka a dodala, že ještě v ten den se hlásila u své chirurgyně, která kdysi ošetřovala i její matku, jež zemřela ve svých 56 letech na rakovinu vaječníků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když Jolie řekla, že vypadá jako matka, v herečce byla malá duše. „Ale pak jsme se na sebe usmály a shodly se na tom, že se vypořádáme s každým problémem, takže jdeme na to,“ popsala Jolie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Angelina Jolie na letošním předávání OscarůVideo: Reuters

„Říkala jsem si, že musím zůstat klidná a silná a že nemám důvod domnívat se, že nebudu žít, neuvidím vyrůstat své děti a nepoznám svá vnoučata,” poznamenala Jolie.

Nechala si odstranit i mléčné žlázy

Angelina Jolie už před dvěma lety podstoupila preventivní dvojitou mastektomii. „Nosím v sobě vadný gen BRCA1, který výrazně zvyšuje riziko rakoviny prsu a vaječníků. Lékaři odhadli, že riziko onemocnění rakovinou prsu je 87 procent a rakoviny vaječníků 50procentní,” řekla tehdy herečka. [celá zpráva]

Mastektomie (z řeckého mastos, tj. prs, a ektomé, tj. vyjmutí) je chirurgický zákrok, při kterém se odstraňuje celá mléčná žláza, až na výjimky i s prsním dvorcem a bradavkou. Jeho nejčastější indikací je zhoubný karcinom prsu, kdy se pravidelně kombinuje s axilární disekcí.
Zdroj: Wikipedie

Proces odstranění mléčné žlázy a tkáně trval dva měsíce, hlavní operace, při níž tkáň nahradily vycpávky, trvala osm hodin.

Jolie zveřejněním faktů o zákroku vyvolala tehdy i kritiku, někteří upozorňovali, že hvězdu teď možná bude mnoho žen následovat, aniž by to byla třeba. Jolie se tentokrát snažila těmto nedorozuměním předejít, když upozornila: „Udělala jsem to výlučně proto, že v sobě nosím genovou mutaci BRCA1, a chci, aby to ostatní ženy slyšely. Lékaři z východu i západu, k nimž jsem zašla, se v mém případě shodli, že nejlepší bude operační odstranění mých vejcovodů a vaječníků, protože kromě genu BRCA tady je skutečnost, že v mé rodině zemřely na rakovinu tři ženy.“

Herečka dodala, že se rozhodla ponechat si dělohu, protože rakovina dělohy se v její rodině dosud nevyskytla.

Angelina Jolie má s Bradem Pittem šest dětí, tři vlastní a tři adoptované.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám