Hlavní obsah

Angelina Jolie si dala preventivně odstranit prsa

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hollywoodská hvězda a zvláštní vyslankyně OSN Angelina Jolie si dala chirurgicky odstranit obě prsa. Herečka podstoupila mastektomii dobrovolně kvůli vysokému riziku, že onemocní rakovinou jako její matka, která na ni zemřela ve svých 56 letech.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie

Článek

„Nosím v sobě vadný gen BRCA1, který výrazně zvyšuje riziko rakoviny prsu a vaječníků. Lékaři odhadli, že riziko onemocnění rakovinou prsu je 87 procent a rakoviny vaječníků 50procentní,“ popsala 37letá matka šesti dětí v úterním vydání deníku New York Times.

„Rozhodla jsem se být proaktivní a minimalizovat riziko, co nejvíc to jde. Rozhodla jsem se pro preventivní dvojitou mastektomii. Začala jsem s prsy, protože riziko onemocnění rakovinou prsu je mnohem vyšší a operace je složitější,“ uvedla Jolie.

Píšu o tom, protože doufám, že další ženy můžou z mé zkušenosti čerpat.
Angelina Jolie

Herečka popsala, že proces odstranění prsní mléčné žlázy a tkáně trval dva měsíce. Poslední zákrok Jolie podstoupila koncem dubna. Hlavní operace, při níž je vyjmuta tkáň a místo ní jsou vloženy dočasné vycpávky, trvala osm hodin.

„Probudíte se s hadičkami a vycpávkami v prsou. Je to jako science fiction. Ale už pár dní po operaci se můžete vrátit do normálního života,“ popsala Jolie. Prsní implantáty jí pak lékaři voperovali za dalších devět týdnů. „Procedura v posledních letech velmi pokročila a výsledky můžou být nádherné,“ poznamenala herečka.

Mastektomie (z řeckého mastos, tj. prs, a ektomé, tj. vyjmutí) je chirurgický zákrok, při kterém se odstraňuje celá mléčná žláza, až na výjimky i s prsním dvorcem a bradavkou. Jeho nejčastější indikací je zhoubný karcinom prsu, kdy se pravidelně kombinuje s axilární disekcí.
Zdroj: Wikipedie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Angelina Jolie na letošním předávání OscarůVideo: Reuters

Rozhodnutí dát si odstranit prsa bylo podle Jolie těžké, ale je ráda, že ho učinila. Doplnila, že ji podporoval její partner Brad Pitt. „Píšu o tom, protože doufám, že další ženy můžou z mé zkušenosti čerpat,“ vysvětlila Jolie.

Angelina Jolie upozornila, že na rakovinu prsu zemře ročně na 458 000 lidí. Uvedla, že prevence a léčba by měly být zdravotnickou prioritou, ale testování je stále pro spoustu žen moc drahé.

Angelina Jolie

Narodila se 4. června 1975 v Los Angeles. Je dcerou herce Jona Voighta.

Je jednou z nejlépe placených hollywoodských hereček, média ji často označují za nejkrásnější ženu světa. Je držitelkou tří Zlatých globusů a jednoho Oscara. Toho získala za nejlepší vedlejší roli ve filmu Narušení (r. 2000).

Hrála například ve snímcích Nebezpečná síť, Gia, Lara Croft - Tomb Raider či Pan a paní Smithovi.

Jolie je dvakrát rozvedená, od roku 2005 žije s populárním hercem Bradem Pittem, s nímž má dvě dcery a syna. Pár vychovává ještě tři další děti, které adoptoval v Kambodži, Vietnamu a Etiopii.

Angelina Jolie se už několik let angažuje v humanitárních projektech v třetím světě. Působí jako zvláštní vyslankyně úřadu OSN pro uprchlíky.

„Život přináší mnoho výzev. Některé by v nás neměly vyvolávat hrůzu, měli bychom se jim postavit a převzít nad nimi moc,“ uzavřela Jolie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám