Hlavní obsah

Jak jednoduše posílit svaly pánevního dna

Novinky, Karel Markel, Supertělo.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak jednoduše a efektivně posílit svaly pánevního dna, jejichž správná funkce je důležitá pro odstranění mnoha zdravotních problémů?

Foto: Karel Markel, Supertělo.cz (4x)

Jak jednoduše posílit svaly pánevního dna.

Článek

Snížení sexuálního prožitku, samovolný únik moči, nebo například neplodnost. To všechno jsou možné důsledky spojené s nedostatečným posílením svalů pánevního dna. Tyto svaly bývají při cvičení často opomíjené, a tak postupně dochází k jejich ochabnutí.

Cvičení svalů pánevního dna přitom není nikterak složité. K samotnému cvičení dokonce nepotřebujete žádné speciální pomůcky a cviky můžete provádět prakticky kdekoli. Stačí jen vědět, jak na to.

V tomto článku naleznete hned tři jednoduché cviky, díky kterým pro vás bude posilování svalů pánevního dna hračka.

1. Propínání nohou

Díky tomuto velice jednoduchému cviku dokážete svaly pánevního dna zapojit velice efektivně, a přitom s minimálním úsilím. Začínáte vleže s pažemi podpírajícími hlavu. Nohy jsou uvolněné, pokrčené v kolenou a špičky zapřené o podložku.

Následně pomalu a kontrolovaně stáhněte hýžďové a pánevní svalstvo a současně propněte nohy v kolenou tak, aby kolena spočívala nad podložkou. V této pozici setrvejte alespoň 5 vteřin, poté nohy opět pokrčte a uvolněte se. U cviku proveďte alespoň 3 série po 5 opakováních.

2. Vznášení se

Tento cvik je fyzicky o něco náročnější než cvik předešlý. O to efektivněji však dokáže zapojit svaly pánevního dna, hýždí a také stehen. Základní pozice je vkleče, kdy váha spočívá jak na kolenou, tak na nártech a vy s pažemi v bok sedíte na patách.

Následně provedete hluboký brániční nádech a s kontrolovaným výdechem, za pomoci síly svalů stehenních, hýžďových a pánevního dna, vytlačíte trup vzhůru. V této pozici setrváte alespoň 5 vteřin a následně se s kontrolovaným výdechem vrátíte do výchozí pozice. Dbejte také na to, aby byla záda přirozeně rovná po celou dobu provádění cviku. U cviku proveďte alespoň 3 série po 5 opakováních.

3. Kočička

Třetí a zároveň poslední cvik slouží nejen k posílení svalů pánevního dna, ale také k celkovému uvolnění, které je na konci tréninku žádoucí. Začínáte v základní pozici vkleče na všech čtyřech, kdy se maximálně vyhrbíte a co nejvíce stáhnete břicho a hýždě.

V této pozici opět setrváte alespoň 5 vteřin a poté provedete přesný opak. V zádech se prohnete, jako byste byla kočkou. V této pozici opět setrváte 5 vteřin a následně provedete opět vyhrbení. Cvik provádějte vždy pomalu, kontrolovaně a nikdy ne přes bolest. U cviku proveďte alespoň 3 série po 5 opakováních.

Jak vidíte, všechny tři cviky jsou fyzicky nenáročné, a tak je můžete cvičit, jak často budete chtít. Optimálně alespoň jednou denně. Během provádění se vždy soustřeďte na pravidelné brániční dýchání.

Nedaří se vám dodržet novoroční předsevzetí spojená s hubnutím? O tom, jak na to, se dozvíte na webu Supertělo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám