Hlavní obsah

Silný střed těla díky gymnastickému míči

Novinky, Karel Markel, Supertělo.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ploché břicho a six pack vám se stabilizací trupu a páteře příliš nepomohou. Je potřeba zaměřit se na svaly, které nejsou vidět, jelikož jsou hluboko pod povrchem.

Foto: Karel Markel, Supertělo.cz (4x)

Silný střed těla díky gymnastickému míči

Článek

Mnoho lidí nahlíží na oblast břicha pouze jako na ukazatel fyzické zdatnosti a přitažlivosti. Pokud je břicho ploché a břišní svalstvo není překryté vrstvou tuku, člověk je považován za hubeného a zdravého. To však nemusí být vždy tak úplně pravda.

Střed našeho těla je tvořen také svaly, které jsou uložené hluboko uvnitř těla. To však neznamená, že když nejsou pouhým okem viditelné a nelze si na ně sáhnout, nejsou důležité. Tyto svaly plní funkci stabilizátorů hrudní a bederní páteře a ve velké míře se podílejí na správném držení těla. Jejich správná funkce je tedy naprosto zásadní.

Toto svalové uskupení bývá nejčastěji označováno jako core nebo hluboký stabilizační systém, a jelikož mají tyto svaly tendenci ochabovat, je potřeba je vhodně posilovat. A přesně k takovému posílení slouží následující tři cviky, které si můžete bez problémů zacvičit i doma. Budete potřebovat jen trochu prostoru a gymnastický míč.

Cvik č. 1

Určitě znáte cvik, který se nazývá plank neboli prkno. Tento cvik bývá pro posílení středu těla využíván opravdu hojně. My si jako první cvik představíme jeho modifikovanou variantu, při které využijeme gymnastický míč, který účinek cviku dokáže ještě umocnit.

Provedení je velice jednoduché. Jde o provedení klasického prkna, ovšem s tím, že lokty tentokrát nejsou opřené o zem, ale spočívají na míči. Jelikož není míč stabilní plocha, bude cvik, vlivem nutnosti balance, o něco obtížnější. Soustřeďte se na pravidelné dýchání do břicha a také na to, aby celé tělo, od kotníků až po hlavu, tvořilo jednu rovnou přímku. Čím déle v této pozici vydržíte, tím lépe.

Cvik č. 2

Druhý cvik, který si v tomto článku představíme, se od klasického prkna sice značně liší, ovšem stále je cílený na stejné svaly, tedy na hluboký stabilizační systém.

Horní polovina těla zaujímá stejnou polohu, jako u prvního cviku. Změna nastává u boků a dolních končetin. Mezi trupem a stehny je sevřený úhel 90° a nohy jsou pokrčené v kolenou tak, že se kolena nedotýkají podložky. Váha tak spočívá pouze na loktech a na špičkách. Soustřeďte se na rovná záda, hlavu v prodloužení páteře a na pravidelné dýchání do břicha.

Cvik č. 3

Poslední cvik, který si v tomto článku ukážeme, jako jediný z tohoto výběru využívá kromě statických poloh také pohybu končetin. Tím se cvik, kvůli potřebné stabilizaci, stává opět o něco obtížnějším.

Lehněte si na míč tak, aby přední strana pánve spočívala svrchu na míči, a všechny čtyři končetiny se dotýkají země. Nyní zvedněte jednu paži a křižnou nohu. Pokud tedy zvednete pravou paži, zvednete současně také levou nohu. Končetiny zvedněte do takové výšky, aby zápěstí, rameno, boky a kotník byly v jedné přímce. V této pozici setrvejte alespoň pět vteřin a následně pohyb opakujte na opačné končetiny. Ani zde nezapomínejte pravidelně dýchat do břicha a hlavu držte v prodloužení páteře.

Tyto cviky jsou velice jednoduché, ale přesto extrémně efektivní. Stačí pár minut denně a výsledky se dostaví velice rychle. Nezapomínejte, že v každé pozici byste měli vydržet jen tak dlouho, jak dokážete udržet správné postavení. Pokud vám delší čas provedení dělá problém, můžete pravidelně zařazovat odpočinkové pauzy. Uvidíte, že se vaše výdrž brzy zlepší.

Bolí vás svaly i několik dní po cvičení? Jak vyzrát na potréninkovou bolest svalů zjistíte na webu Supertělo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám