Hlavní obsah

Cviky pro ploché a vytvarované břicho

Novinky, Karel Markel, Supertělo.cz

Zbavit se tuku a vytvarovat břicho do léta stále můžete stihnout. Stačí jen vědět, jak na to. A které cviky jsou ty nejefektivnější?

Foto: Karel Markel, Supertělo.cz (4x)

Článek

Spálit podkožní tuk není tak těžké, jak se stále tvrdí. Ani to netrvá tak dlouho, jak se říká. Chce to jen vědět, jak na to. Naprostým základem by měl být zdravý, nízkosacharidový jídelníček v kombinaci s pravidelným cvičením.

Jak si takové cvičení poskládat? Pokud byste ráda shodila pár kilogramů v oblasti břicha, určitě byste měla vyzkoušet tyto tři cviky.

1. Přítahy kolen ve vzporu na míči

Primárně je tento cvik zaměřen na horní část přímého břišního svalu. Navíc, jelikož je při cviku využit gymnastický míč, zapojuje se také core, tedy stabilizační systém, který se stará o správnou polohu páteře během celého dne.

Zaujměte pozici vzporu tak, aby vaše holeně spočívaly na míči. V této základní poloze jsou záda rovná, trup se nepropadá a hlava je v prodloužení páteře.

Nadechněte se a začněte přitahovat kolena co nejblíže k trupu. V této pozici tři vteřiny setrvejte a následně se s výdechem vraťte do výchozí pozice.

2. Rotace s nohama na míči

Tento cvik se skvěle hodí pro zapojení vnitřního a zevního šikmého svalu a předního pilovitého svalu. Tak procvičíte břišní svaly nejen zepředu, ale také ze stran.

Lehněte si zády na podložku, ruce nechte podél těla a nohy položte na gymnastický míč. Následně se nadechněte a proveďte rotaci v bocích tak, aby kolena směřovala do strany.

V této pozici setrvejte tři vteřiny a poté se s výdechem vraťte do výchozí pozice. Cvik následně opakujte na opačnou stranu.

3. Zvedání pánve vleže

Poslední cvik, který si v tomto článku představíme, cílí na spodní část přímého břišního svalu. Zbavit se tuku právě v oblasti spodní části břicha bývá největší problém. Ten ale můžete vyřešit právě tímto cvikem.

Lehněte si na podložku, ruce nechte podél těla a zvedněte nohy do vzduchu tak, aby přímka mezi kotníky a pánví vedla kolmo k zemi. Nadechněte a snažte se zvednout pánev co nejvýše od podložky. Následně se s výdechem opět vraťte do výchozí pozice.

Samotný pohyb pánve není při tomto cviku nikterak velký. Pokud jej vyzkoušíte, jistě brzy zjistíte, že je cvik i tak velice těžký a účinný.

Z těchto tří cviků si můžete jednoduše poskládat celý trénink, který můžete cvičit i doma. Vyzkoušet můžete například 3 až 5 okruhů těchto tří po sobě jdoucích cviků. Použít můžete například 12 opakování pro každý cvik.

Jak bylo zmíněno již na začátku článku, velice důležitý je také zdravý, nízkosacharidový jídelníček. Díky němu totiž naučíte své tělo spalovat tuk, který následně přemění na energii.

Proč není vhodné jíst sacharidy? Odpověď najdete na webu Supertělo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám