Hlavní obsah

Zájem o oslavu Valentýna stoupá, lidé hledají inspiraci i na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní svátek zamilovaných připadá na neděli a lidé tak mají ještě celý týden čas vymyslet, jak strávit tento den a jakým způsobem jej oslavit. Z velké části hledají inspiraci na internetu, což potvrzují i statistiky internetového vyhledávače Seznam.cz.

Anketa: Slavíte Den svatého Valentýna?Video: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Podle statistik jsou Češi v přípravách na Valentýna skutečně zodpovědní. Kromě tipů,  kde a jak strávit tento svátek, kupují na internetu i vhodné dárky a vyhledávají i nejrůznější dekorace a recepty na romantické menu.

Nejvyhledávanějším slovem spojeným s tímto dnem bylo právě slovo „Valentýn“. Češi jej na Seznam.cz ťukali od léta čím dál častěji. Zatímco v srpnu 2015 ve 155 případech, letos v lednu už více než čtyřitisícekrát.

Otázkou zůstává, jestli je zajímal svátek jako takový nebo postava svatého Valentýna. Druhý nejhledanější výraz českého internetu spojený se svátkem je již výmluvnější. Hledání spojení „dárky k Valentýnu“ se v lednu dostalo na číslo 727.

To, že lidé na internetu občas hledají vskutku bizarní dotazy a slovní spojení, je známá věc. Ve spojení se svátkem všech zamilovaných se v průběhu roku vyskytlo v Seznam.cz Vyhledávání rovnou několik takových skvostů.

Člověk předpokládá, že valentýnské dárky si mezi sebou dávají dospělí lidé. Objevilo se ale i 15 jedinců, kteří pod výrazem „Valentýn dárek pro děti“ zjišťovali, jak obdarovat i ty nejmenší. A že si Češi asi pletou svátek s dětským dnem, potvrzuje i hledání výrazů „omalovánky Valentýn“ a „Valentýn tvoření s dětmi“.

Z vyhledávání jsme se také dověděli, že si lidé romanticky ladí plochu svých počítačů, ložnice, i předkrm hlavního chodu podle svátku zamilovaných. Hledali totiž výrazy jako „pozadí na plochu Valentýn“, „povlečení na Valentýna“ a „předkrm na Valentýna“.

Potvrzeno internetem: muži svátek neprožívají

Buď jsou ženy oproti mužům při hledání na internetu přesnější a zadávají své myšlenky přesně tak, jak je napadají, nebo se potvrzuje to, co si všichni myslí: muži prostě Valentýn neprožívají jako ženy.

Různé varianty spojení „dárek k Valentýnu pro muže“ byly totiž do Seznam.cz Vyhledávání vepsány více než osmkrát častěji než obdobné fráze pro ženy.

Muži jsou tak zřejmě k oslavám svátku zamilovaných často nuceni svými partnerkami.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Slavíte sv. Valentýna?
Ano, moc rádi
12,3 %
Ano, ale protože si to přeje partner/ka
2,4 %
Ne, upřednostňuji české svátky
68,6 %
Ne, je to příliš komerční záležitost
9,4 %
Ne, oslavujeme svou lásku stále
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 583 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám