Hlavní obsah

Dvě třetiny nejchudších obyvatel světa jsou ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy jsou stále diskriminovány v téměř všech zemích na světě, přestože členské země OSN slíbily zrušit do roku 2005 zákony upřednostňující muže. Uvedla to zpráva, kterou vypracovala britská profesorka práva Fareda Bandaová pro vysokou komisařku OSN pro lidská práva Louisu Arbourovou. Například znásilnění ženy manželem není dosud považováno za trestný čin v 53 ze 185 zemí OSN.

Článek

Ženy také tvoří 70 procent nejchudších obyvatel planety a vlastní jen jedno procento zemědělské půdy. Další zákony diskriminující ženy ve světě se týkají důchodů, mateřství a rozvodů, řekla v pátek na tiskové konferenci v Ženevě Bandaová.

Kritizovala dále, že v některých zemích platí nízká věková hranice pro svatby dívek. "To vede k porušení například práv dívek na vzdělání, které musí opustit školu ve 14 letech, aby se vdaly. To má dopad na celý jejich život. Mají děti v příliš nízkém věku. Mohou tak mít i poškozené zdraví," usoudila profesorka z londýnské školy pro orientální a africká studia (SOAS).

Rada OSN pro lidská práva se sídlem v Ženevě oznámila, že v pondělí začne postupně zkoumat, jak jsou dodržována základní lidská práva ve všech členských zemích OSN. Bude přitom použita nová metoda, aby státy nemohly zatajovat některá porušování práv, jak se při pravidelných hodnoceních dosud dělo.

Podle Arbourové je v současnosti ve hře věrohodnost systému Spojených národů v otázce lidských práv. Nové důkladné zkoumání prý potrvá čtyři roky. První skupinu zemí, kterými se rada začne od pondělí zabývat, tvoří například Bahrajn, Maroko, Tunisko, Finsko, Británie a Argentina. Kdy přijde na řadu Česko, zdroje neuvedly.

Reklama

Výběr článků

Načítám