Hlavní obsah

Strava českých dětí se stále zhoršuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České děti jedí podle odborníků na zdravou výživu stále hůř. Vynechávají snídani, místo tradičního teplého oběda si dopřávají speciality z rychlých občerstvení a hlad během dne zahánějí sladkými tyčinkami. Žízeň tiší sladkými limonádami. I když tak přijímají dostatek energie, někdy dokonce až příliš, nedostává se jejich rostoucímu organismu vše, co nezbytně potřebuje.

Článek

"V současné době se u dětí objevují nové prvky stravování, a nutno říci, že ne příliš žádoucí, které jsou označovány anglickými termíny snacking a skipping," řekl primář kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice Pavel Frühauf.

Snacking znamená, že děti jedí během dne drobné dávky jídla, které si opatřují například v rychlém stravování. Velkým lákadlem jsou pro ně i lednice naplněné dobrotami. Skipping zase znamená přeskakování jídel, nejčastěji snídaně. Rodina ráno spěchá, dítě se nenají a ve škole je unavené a nevýkonné. Bez jídla mu totiž klesá hladina cukru v krvi. Pokud se dítě ráno ani nenapije, organismus není zavodněn a to opět přispívá ke zvýšené únavnosti. "Výsledným efektem takového stravování bývá nezřídka nadváha, případně obezita, zvláště když dítě má málo pohybu," varoval primář.

Nutriční terapeutka Jitka Tomešová z Poradenského centra Výživa děti Praha řekla, že rodiče by měli jít ve správné výživě dítěti příkladem. Pokud u svého potomka zaznamenají první známky tloustnutí, měli by alespoň orientačně sledovat skladbu a energetickou hodnotu jeho stravy. K tomu mohou využít například kalkulačky na www.e-kalkulacka.cz, nebo se řídit údaji o energetické a výživové hodnotě na obalech potravin. Rodiče mohou získat další informace na www.vyzivadeti.cz, kde je rovněž on-line poradna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám