Hlavní obsah

Trump zrušil sankce uvalené na Turecko za invazi do Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve středu oznámil, že ruší všechny sankce, které uvalily Spojené státy na Turecko po jeho vpádu do Sýrie. Udělal to poté, co se Turecko s Ruskem dohodly na prodloužení příměří o dalších 150 hodin, během nichž se mají stáhnout zbylí příslušníci kurdské milice YPG od hranic s Tureckem.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Sankce budou zrušeny, dokud se nestane něco, s čím bychom nebyli spokojeni,“ řekl Trump a dodal, že ho Turecko ujistilo, že by se stávající příměří mohlo proměnit v trvalé.

Trump uvedl, že se Turecko zavázalo k „trvalému míru“, i když na Blízkém východě je slovo „trvalý zpochybnitelné”. Dodal, že on uspěl v Sýrii, kde všichni ostatní po dekády selhali. „Je to výsledek, kterého jsme dosáhly my, Spojené státy,” řekl ještě v projevu, po kterém neumožnil klást otázky.  Zdůraznil, že ”zabezpečil ropu”.

Hájil opět stažení amerických vojáků: „Nechme bojovat někoho jiného na tomto dlouho zakrváceném písku“.

USA uvalily sankce na Ankaru minulý týden poté, co Turci zaútočili na severu Sýrie na kurdské milice YPG, které Ankara považuje za teroristické. Spojené státy, které podporovaly Kurdy v bojích proti Islámskému státu, z oblasti stáhly své vojáky.

Sankce obnášely zařazení dvou tureckých ministerstev a tří ministrů na černou listinu. Byl jim zmrazen majetek. Trump také hrozil zvýšením cla na ocel na 50 procent a ukončením jednání o vzájemné obchodní dohodě.

Trump vyzval Erdogana k zastavení palby

Turecká invaze

Trump ve středu také opět vyzval evropské země, aby převzaly své občany, kteří se přidali k teroristickému Islámskému státu a nyní jsou v regionu vězněni.

Ministr obrany Mark Esper přitom řekl CNN, že nedošlo ani k nebezpečnému úniku vězňů Islámského státu, ze kterého panoval strach. Uvedl, že „máme zprávy, že z jedenácti tisíc ve věznicích na severovýchodě Sýrie jich uteklo jen něco přes stovku, takže jsme nepozorovali žádný velký útěk z věznice, kteří všichni čekali”.

Reklama

Výběr článků

Načítám