Hlavní obsah

Arabské státy odsoudily tureckou invazi v Sýrii

Ministři zahraničí Ligy arabských států (LAS) na sobotním mimořádném setkání v Káhiře odsoudili tureckou vojenskou ofenzivu na severovýchodě Sýrie. Generální tajemník LAS Ahmad Abúl Ghajt ji označil za invazi na území arabského státu a agresi vůči jeho svrchovanosti. Tureckou operaci v Sýrii odsoudil i irácký ministr zahraničí Muhammad Alí Hakím, který zasedání LAS v současnosti předsedá.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Generální tajemník LAS Ahmed Aboul Gheit při mimořádné schůzce

Článek

Turecká ofenziva „zhorší humanitární krizi, zvýší utrpení syrského lidu a posílí schopnost teroristů k reorganizaci (zbylých bojovníků),” řekl Hakím podle agentury Reuters.

Hakím a jeho libanonský protějšek Džibrán Básil vyzvali LAS k obnovení členství Sýrie v této organizaci.

Tureckou ofenzivu na severu Sýrie odsoudil také ministr zahraničí Spojených arabských emirátů Anvar Gargáš. „Žádáme odchod Turecka a jeho sil, stejně jako všech zahraničních sil, které násilně narušily tuto arabskou zemi - a prosazujeme úspěšné politické řešení,” řekl Gargáš.

Při ofenzivě proti Kurdům jsme obsadili klíčovou dálnici, hlásí Turecko

Turecká invaze

Invazi do severovýchodní Sýrie zahájilo Turecko ve středu. Ankara tvrdí, že cílem její operace je vyčistit oblast v severní Sýrii u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice. Chce tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám