Hlavní obsah

Znásilněnou desetiletou Afghánku chtějí příbuzní zabít, pošpinila prý čest rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brishna je desetiletá dívka z provincie Kundúz v Afghánistánu. Letos v květnu po hodině náboženství ji brutálně znásilnil místní mulláh, islámský učenec. Dívka utrpěla těžká zranění, ztratila hodně krve a několik týdnů lékaři pochybovali, že ji zachrání. Tělesně se nakonec uzdravila, ovšem nyní ji hrozí smrt. Příbuzní ji chtějí zabít kvůli tomu, že prý pošpinila rodinnou čest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do nemocnice se Brishna dostala díky organizaci Ženy pro afghánské ženy a poté byla přemístěna do speciálního útulku. Tam strávila dva měsíce, ale rodina si ji vyzvedla a odvezla. Brishně nyní hrozí, že ji členové vlastní rodiny či místní komunity zabijí, aby se "smazala hanba" a "rodinná potupa".

Duchovní, který dívku znásilnil, se k činu přiznal. Tvrdí ale, že si za to dívka může sama, protože ho prý sváděla a on si myslel, že jí je 17 let, a odpovídal tedy na její výzvy. Matka nicméně potvrdila, že Brishně je deset let a váží necelých 18 kilogramů.

Mulláh nyní rodině nabízí, že si dívku vezme za manželku. Její nízký věk prý nebude překážkou. Z údajů mnohých organizací na ochranu lidských práv vyplývá, že dvě třetiny afghánských dívek mladších 16 let jsou už vdané.

Zaplatí za porušení zvyků

V Afghánistánu jsou ženy vnímány jako ztělesnění rodinné cti. Jsou to právě ony, kdo platí za jakékoli porušení zvyků, tradic nebo počestnosti.

Sexuální vztahy ženy mimo manželství, ať už skutečné nebo jen předpokládané, z ní dělají původce „hanby” rodiny a stavějí ji do ohrožení. Takzvanou vraždu ze cti mohou iniciovat mužští členové vlastní rodiny nebo oblastní rady složené ze staršinů.

Počet ženských obětí "vražd ze cti" v Afghánistánu je těžké stanovit přesně. Afghánská nezávislá komise pro lidská práva (AIHRC) jich nicméně od ledna 2011 do května 2013 registrovala 243.

Reklama

Výběr článků

Načítám