Hlavní obsah

Zimbabwe požaduje vydání amerického zubaře, který upytlačil lva Cecila

Harare/Washington
Aktualizováno

Zimbabwe chce, aby byl do země vydán americký zubař Walter Palmer kvůli pytláctví. Uvedla to v pátek na tiskové konferenci zimbabwská ministryně životního prostředí Oppah Muchinguryová. Palmer na nelegálním lovu zastřelil populárního lva Cecila, kterého spolu se dvěma místními průvodci vylákal na mršinu mimo rezervaci. Tam ho zasáhl šípem.

Foto: Paula French, ČTK/AP

Lev Cecil

Článek

Ministryně označila na tiskové konferenci 55letého Palmera za zahraničního pytláka a uvedla, že ministr spravedlnosti už zahájil proces, který by měl vést k jeho vydání.

Případ lovu už vyšetřuje i americký Úřad pro rybářství a divokou přírodu život v přírodě. „V tuto chvíli byly opakované snahy kontaktovat doktora Palmera neúspěšné. Žádáme ho, aby se s námi on nebo jeho zástupce spojil,“ uvedl zástupce ředitele úřadu Edward Grace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden ze zadržených v souvislosti se zastřelením lva Cecila stanul před soudem, lidé mezitím začali k zubařově ordinaci nosit na protest plyšákyVideo: Reuters

Chce zjistit, zda Palmer neporušil americký zákon zakazující platit za ilegální odstřel divokých zvířat. Lev je od letoška zařazen na seznamu ohrožených druhů v kategorii zranitelný právě kvůli tomu, že je oblíbenou trofejí lovců, zejména amerických.

Foto: Eric Miller, Reuters

Policista se psem míjí ordinaci zubaře Waltera Palmera, kde lidé nechali vzkazy a plyšáky kvůli upytlačení lva

Po návratu do USA musel Palmer zavřít svou ordinaci, protože před ní demonstrovali odpůrci lovu, kteří ho označili vraha a přáli mu, aby shnil v pekle. Také dostával výhrůžky. Palmer se v dopise svým pacientům omluvil, že se jim nyní nemůže věnovat. Spory o lov „narušily naši práci a naši možnost kontaktovat pacienty. Kvůli těmto narušením se omlouvám za nepříjemnosti a slibuji, že obnovíme normální funkci tak rychle, jak jen to bude možné.“

Stíhání průvodce

Lov je obrovskou vášní Palmera. Do Afriky jezdil pravidelně. V USA dostal před devíti lety roční podmínku a pokutu 3000 dolarů za to, že zabil medvěda mimo revír. Jeho průvodce Theo Bronkhorst uvedl pro list Dialy Telegraph, že po zabití lva chtěl ulovit slona.

Bronkhorst je jedním z dalších dvou mužů, kteří jsou kvůli ulovení lva stíháni. Ve středu už stanul před soudem, byl propuštěn na kauci, ale nesmí dále provozovat svou práci průvodce lovců, které se věnuje od roku 1992.

Problémy na lovu

Bronkhorst také uvedl, že lov na lva od začátku provázely problémy: „Šlo to špatně. Když Palmer dorazil do Bulawaya, jeho zavazadla chyběla. Nebyli jsme včas připraveni a nepředpokládali jsme, že budeme lovit v místech, kde byl nakonec zasažen. Na poslední chvíli jsem se odklonil od povolené oblasti lovu asi o 13 kilometrů.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lev Cecil na archivních záběrechVideo: Reuters

Lev byl uloven na farmě Antoinette, která sousedí s parkem Hwange. Momentálně ji vlastní Honest Ndovu, který také stanul ve středu před soudem, ale nebyl obviněn z pytláctví. Dalším účastníkem lovu byl Bronkhorstův syn Zane.

Během lovu, který začal 1. července, našli nejprve mršinu slona, kterou odtáhli autem do vysoké trávy a použili ji jako návnadu. Pak viděli lvici a za ní mohutného lva. „Klient pak vypálil šíp z kuše do vysoké trávy,“ řekl Bronkhorst, který si nebyl jist, jestli Palmer trefil. „Rána od šípu je jiná než od kulky. Protože byla tma, nemohli už nic dělat. Lva poté stopovali a našli ho až ráno, podle některých údajů dokonce přespříští ráno. „Palmer na něj vypálil další šíp,“ řekl průvodce, i když jiné údaje uvádějí, že jej zastřelil z pušky.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwané stíhaní kvůli ulovení lva Cecila Honest Ndlovu (vpravo) a Theo Bronkhorst

Pak zjistili, že má okolo krku obojek, takže jde o zvíře sledované přírodovědci. „Byl jsem zdrcen. Nikdy jsem nestřílel na označené zvíře. V noci jsem obojek nemohl vidět.“ Přiznal se, že propadl panice a s Palmerem dali obojek na strom: „Měl jsem ho vzít na správu parku. To přiznávám, ale udělali jsme, co jsme udělali. Uřízli jsme mu hlavu, stáhli ho z kůže a klient zaplatil za trofej.“

Pak ho Palmer požádal, jestli by pro něj nenašel velkého slona, přičemž uvedl i velikost. „Řekl jsem mu, že tak velkého nenajdu.“ Palmer proto druhý den odjel a strávil v noc Bulawayu, kde si nechal hlavu lva vypreparovat. Pak odletěl do Johannesburgu.

Anketa

Považujete zastřelení lva Cecila za zločin?
Ano
97,9 %
Ne
2,1 %
Celkem hlasovalo 6846 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám