Hlavní obsah

Ze skladů v Libyi zmizely tisíce protiletadlových raket, mohou je mít teroristé

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sklady Kaddáfího ozbrojených sil v Libyi byly vyrabovány a zmizely z nich protiletadlové rakety, které by mohli využít teroristé. Jde mimo jiné o ruské ruční protiletadlové střely Igla S. Podle Petera Bouckaerta z organizace na ochranu lidských práv Human Right Watch se postrádá asi 20 000 raket. Obavy mají i američtí velitelé.

Foto: Profimedia.cz

Prázdné boxy od raket SA-7

Článek

„V každém městě, kam jsme přijeli, první, co zmizelo, byly rakety země - vzduch. Mluvíme o nějakých 20 000 raketách země - vzduch v celé Libyi. Viděl jsem auta, která jimi byla plně naložená. Mohly by změnit celou severní Afriku v bezletovou zónu,“ řekl Bouckaert.

I CNN, která o skutečnosti ve čtvrtek informovala, zjistila, že ze skladů rakety zmizely. V jednom skladu byly nalezeny prázdné boxy od raket s infračerveným naváděním 9K338 Igla-S (v kódu NATO SA-24 Grinch). Jde o obdobu amerických stingerů. Mohou se použít proti letadlům, vrtulníkům, střelám s plochou dráhou letu i bezpilotním letounům, letícím až do výšky 3300 metrů. Dolet mají 6000 metrů. Použít se dají i v noci.

Tajný sklad zbraní se nacházel v Tripolisu v budově označené jako "skladiště tisku učebnic", ale za dvojitými vraty se našly manuály, jak ovládat raketomety a střely. Kromě nich tu ale byla i spousta střeliva, dělostřeleckých nábojů, protitankových raket a také prázdné přepravky, v nichž byly rakety vzduch - země naváděné teplem.

Foto: Profimedia.cz

Libyjští rebelové odevzdávají střely SA-7.

V jednom boxu pro dvě střely byly ještě dodací listy v ruštině a v angličtině s inventárním číslem rakety Missile 9M342. Ze stejného skladu zmizely i starší přenosné střely země vzduch 9M32 Strela 2 (v kódu NATO SA-7 Grail) s infračerveným naváděním o doletu přes tři kilometry, které jsou schopny ničit cíle do výše dvou kilometrů.

Strach z raket v rukou teroristů

Generál Carter Ham, který stojí v čele amerického velitelství pro Afriku, uvedl, že se obává, že by se tyto střely mohly pašovat. Zejména se toho bojí v případě ručních protiletadlových raket, jejichž cena na černém trhu činí okolo několika tisíc dolarů. Podle něj jich v libyjských skladech mohlo být před zahájením operací asi 20 000 a mnohé se nepodařilo najít. Část jich ale mohli použít libyjští vzbouřenci k útokům na pozemní cíle, protože ti proti Kaddáfího vojskům pálili vším, co měli k dispozici, i když byly zbraně původně zamýšleny pro jiné použití.

Foto: Profimedia.cz

Libyjští rebelové odpalují raketu SA-24

„Nějakou dobu to bude vzbuzovat obavy,“ uvedl generál už v dubnu.

Koordinátor protiteroristických akcí EU Gilles de Kerchove dal v pondělí najevo rostoucí neklid, že by se k těmto střelám, stejně jako ke kulometům a ručním zbraním mohla dostat severoafrická Al-Káida v islámském Maghribu. Strach je o to větší, že někteří z velitelů povstaleckých uskupení mohou býti napojeni na teroristy ze sítě al-Káida.

Vlády Nigeru a Čadu už potvrdily, že se k nim pašují zbraně z Libye určené pro al-Káidu stejně jako rozbušky a semtex. Čadský prezident uvedl, že mezi střelami jsou i SA-7. Se zbraněmi se také vrací Tuaregové, kteří pomáhali Kaddáfímu. Plukovník často využíval žoldáků z dalších zemí nebo menšin.

Foto: Profimedia.cz

Libyjští rebelové odevzdávají střely SA-7.

Bouckaert uvedl, že dva dělostřelecké granáty stačí pro výrobu autobomby značné síly. Po vyrabování skladů zbraní tak roste nebezpečí z vlny atentátů, jakou zažil i Irák.

Největší obavy však vzbuzují protiletadlové rakety. USA, které dodávaly mudžáhidům bojujícím proti Sovětům v Afghánistánu stingery, je pak draze vykupovaly zpět, aby se nedostaly do rukou teroristů.

Situaci komplikuje to, že není jasné, kolik raket bylo zničeno při náletech NATO a kolik rozkradeno. NATO uvedlo, že při náletech bylo zničeno 575 raket země - vzduch, radarové systémy k jejich navádění a sklady.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaddáfí popírá, že by mířil do Nigeru

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který je na útěku, popřel, že by mířil do Nigeru. Podle něj je to pustá lež. Syrské televizi řekl, že zůstává ve své vlasti...

Výběr článků

Načítám