Hlavní obsah

Zaútočili jsme na brloh neřesti. K útokům v Tunisu se přihlásil Islámský stát

Aktualizováno

Radikální hnutí Islámský stát (IS) se přihlásilo ke středečnímu útoku v Tunisu, při němž zemřelo 23 lidí, převážně zahraničních turistů. IS útok označil za požehnaný, uvedla ve čtvrtek americká organizace SITE, která islámské extremisty monitoruje.

Vůdce Islámského státu Abú Bakr Bagdádí na archivním snímku

Článek

Útok v tuniském národním muzeu byl „požehnanou invazí do jednoho z brlohů bezvěrců a neřesti v muslimském Tunisku“, uvádí podle agentury AP prohlášení na jednom z webových fór džihádistů.

Americká vláda však uvedla, že zatím nemůže potvrdit, že za útokem stál Islámský stát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tunisko zápolí s rozmachem radikálních islamistů od pádu režimu prezidenta Zína Bin Alího v roce 2011.

Úřady odhadují, že zhruba 3000 Tunisanů se připojilo k radikálním skupinám válčícím v Iráku a Sýrii. Bojují však i v sousední Libyi, kde se část místních milicí nedávno přihlásila k Islámskému státu.

V libyjském městě Syrta byl také v minulých dnech zabit jeden z čelných velitelů této odnože, tuniský občan Ahmad al-Rújsí.

Odnož Islámského státu v Libyi má také stát za únosem Čecha, který tam na ropném poli Ghaní pracoval jako kuchař pro rakouskou společnost VAOS. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Středeční útok na jedno z nejvýznamnějších muzeí v oblasti Středomoří, které se navíc nachází v sousedství tuniského parlamentu, bude mít politické i ekonomické důsledky. Do Tuniska se v loňském roce vydalo více než šest miliónů lidí. Turistický ruch dává práci 473 tisícům Tunisanů a výnos z něj se na HDP země podílí z více než 15 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Tunisko povolává vojáky do ulic měst

Bezpečnost velkých měst v Tunisku po středečním masakru v hlavním městě Tunisu posílí armáda. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek oznámila kancelář...

Výběr článků

Načítám