Hlavní obsah

Žádný hladomor tady není, tvrdí somálští islamisté

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Somálští radikálové z organizace Aš-Šabáb popírají existenci hladomoru, který v zemi vyhlásila OSN. Islamisté nadále odmítají zrušit zákaz pro vstup některých západních humanitárních organizací do jimi kontrolovaných oblastí. Apolitičtí Lékaři bez hranic z krizových míst hlásí pohyb lidí v nevídaných počtech.

Článek

Mluvčí organizace, jež kontroluje většinu země a je napojená na Al-Káidu, prohlásil humanitární pracovníky, kterým Aš-Šabáb upírá působnost, za politické a vyhlášení hladomoru za ryzí propagandu. „Je to naprostý nesmysl. V Somálsku panuje sucho a nedostatek srážek, ale není to tak zlé, jak říkají,“ citovala mluvčího slova BBC.

OSN v Somálsku vyhlásila hladomor ve středu. [celá zpráva]

Zemi a její sousedy v Africkém rohu sužuje nejhorší sucho za posledních 60 let. [celá zpráva]

Většina západních organizací se ze Somálska po výhrůžkách ze strany Aš-Šabáb stáhla v roce 2009, zákaz působit dostali i pracovníci Světového programu pro výživu. Ten nyní plánuje potravinovou pomoc do hlavního města Mogadiša dopravovat letecky.

Pomoc urgentně potřebuje okolo deseti miliónů lidí ve východní Africe. V Somálsku, zbídačeném dvěma desetiletími bojů, je situace nejhorší.

Foto: ČTK

Lidé prchají v nevídaných počtech

Podle Lékařů bez hranic je v regionu v pohybu obrovské množství lidí. Hranice ze Somálska do Keni a Etiopie překračuje přes 2000 lidí a pohyb obyvatel v samotném Somálsku je údajně nevídaný.

Celé rodiny a vesnice opouštějí kvůli dva roky trvajícímu suchu své domovy a putují dlouhé kilometry.  „Nebyla jsem doma už devět měsíců. Jsme farmáři, a když nepřišly deště, nic nám nezůstalo. Proto jsme s manželem a dětmi odešli do Hurufle. Neměli jsme žádné přístřeší ani potraviny a nebyl tam žádný lékař pro našeho syna, který onemocněl. Pak mi někdo poradil, abych ho vzala do nemocnice Lékařů bez hranic v Marere. Proto jsem tady,“ citovala organizace Luul Sankus, která ušla s manželem a dvěma dětmi přes 160 kilometrů, aby se do Hurufle v údolí Džuba dostala.

Reklama

Související témata:

Související články

OSN vyhlásí v Somálsku hladomor

V suchem nejhůře postižených regionech v Somálsku panuje hladomor. Britskému listu The Daily Telegraph to řekli dva vysoce postavení představitelé OSN....

Výběr článků

Načítám