Hlavní obsah

Za smrt šikanovaného vojáka padly v Jižní Koreji desítky let vězení

Vojenský soud Jižní Koreje potrestal 25 až 45 lety vězení ve čtvrtek čtyři příslušníky armády. Důvodem je šikana, kvůli které zemřel jejich podřízený Jun Sung-ju v dubnu letošního roku. O události informoval zpravodajský server BBC.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Rodiče zemřelého šikanovaného jihokorejského vojáka odcházejí od vojenského soudu.

Článek

Zmíněný vojín se podle informací armády zadusil, když ho útočníci mlátili do hrudníku, zatímco on jedl. V důsledku útoku se mu kousek jídla vzpříčil v krku a on nemohl dýchat, uvedla armáda.

Oběť byla terčem násilných útoků po celý měsíc před svou smrtí. Součástí šikany ze strany výše postavených vojáků bylo také prý odpírání spánku a stravy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Případ smrti vojína Jun Sung-jua vyvolal v Jižní Koreji vlnu rozhořčení ohledně zacházení s nováčky v armádě a vedl k rezignaci náčelníka štábu. Pro seržanta, který byl označen za organizátora násilností, žádala prokuratura trest smrti. Nakonec ho soud poslal na 45 let do vězení.

Společně s ním čelili obvinění z vraždy vojína další tři vojáci. Jeden četař dostal 30letý trest a dva desátníci tresty 25 roků odnětí svobody. Zbývající dva vojáky, kteří byli v případu obviněni z napadení, soud poslal do cely na 15 let a na tři měsíce.

Násilí se stupňovalo

Tříčlenná soudní porota konstatovala, že dotyční "neměli výčitky svědomí" a že chování skupiny bylo "postupem času čím dál brutálnější". "Ani se nesnažili své jednání skrývat," připomněla porota.

Případ je jedním z řady incidentů, které odhalují problémy s šikanou v armádě v Jižní Koreji, kde je povinná dvouletá vojenská služba. V červnu celá Korea sledovala případ dvaadvacetiletého seržanta, který začal střílet na své kolegy v kasárnách u hranice s KLDR.

Pět jich zabil a sedm dalších zranil. Vyšetřovatelům později vypověděl, že ho neustále zesměšňovali a ponižovali. Dva vojáci ze stejné jednotky během června spáchali sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám