Hlavní obsah

Východ Austrálie čelí zničujícím povodním, ohroženo je 10 milionů lidí

– Sydney • Aktualizováno

Austrálii zasáhly nejhorší povodně za půl století. Čelí jim všechny australské státy s výjimkou Západní Austrálie. V nejpostiženějším Novém Jižní Walesu bylo podle BBC evakuováno už 18 000 lidí. Povodně mají trvat po celý týden. Nad kontinentem se setkaly dva cyklonální systémy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Austrálie čelí nejhorším záplavám za padesát letVideo: Reuters

 
Článek

Meteorologický úřad uvedl, že varování před deštěm a silnými větry se týká deseti milionů lidí a zasahuje území o velikosti Aljašky.

Za zázrak označila premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová, že nikdo nezemřel. Ve státě bylo evakuováno 15 000 lidí, z toho v Sydney 3000. Záchranné složky zasahovaly u 750 akcí včetně zahraňování lidí z aut. Jednu rodinu musela ze zaplaveného domu zachraňovat posádka vrtulníku.

Řeky Hawkesbury a Nepean u Sydney mají rekordně vysokou hladinu, vyšší než za zničujících povodní v roce 1961. Očekává se, že Hawkesbury vystoupí na 13 metrů. Voda se valí i přes hráz přehrady Warragamba, která je hlavním zdrojem vody pro Sydney. Denně odpouští 500 gigalitrů vody.

Foto: Alex Mcnaught, Reuters

Letecký záběr na zatopený australský přístav Port Macquarie

Zástupce komisaře pro krizové služby SES v Novém Jižním Walesu Daniel Austin označil situaci ze velmi vážnou: „Nemluvíme o život ohrožujících bleskových povodních bezdůvodně. Na mnoha místech jsme viděli, že padly rekordy ve výši záplav, na některých místech napršelo za den skoro 400 mm.“ Dodal, že takové množství srážek lidé neviděli za celý život.

Nejhorší situace za padesát let: Sydney zaplavily bleskové lijáky

Zahraniční

Škody ve státě, kde žije přes osm milionů lidí, jsou ohromné. Povodeň zaplavila cesty i mosty, přičemž mnohé jsou zničené. Pod vodou je i letiště Newcastle. V pondělí muselo zůstat zavřených 150 škol.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Berejiklianová řekla, že povodněmi jsou postižené i mnohé komunity, které minulé léto čelily naopak ohromným požárům lesa a buše: „Neznám žádné období v historii státu, kdy bychom měli takové extrémní počasí tak rychle za sebou uprostřed pandemie.“

K záplavám přispěl jel La Niña, který obvykle přináší větší srážky, od prosince do března při něm obvykle naprší o pětinu víc, než je  normál srážkového úhrnu v daných měsících. Podle klimatologů může být tento jev silnější kvůli klimatickým změnám.

Reklama

Výběr článků

Načítám