Hlavní obsah

Vůdci Tálibánu jezdí jednat do Afghánistánu, NATO jim zaručilo bezpečnost

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Vůdci afghánských povstalců v tajnosti opouštějí svá útočiště v Pákistánu kvůli mírovým rozhovorům s vládou, uvedl ve středu americký deník The New York Times (NYT). Některá jednání se uskutečňují v Kábulu a okolí. Velení NATO povstaleckým velitelům zaručilo, že se nestanou terči úderu spojenců a nebudou zatčeni.

Foto: ČTK

Mulla Umar (uprostřed) je z jednání vyloučen.

Článek

Jednání vede úzký okruh spolupracovníků afghánského prezidenta Hámida Karzáího především s členy organizace Kvéta Šúra. Ta sídlí v Pákistánu a sdružuje povstalecké vůdce včetně mully Umara, šéfa Tálibánu. Stejně tak ale vládní vyjednavači hovoří se sítí Hakkání, která je považována za jednu z nejradikálnějších povstaleckých skupin, a členy šúry z pákistánského Péšávaru, jejíž bojovníci působí ve východním Afghánistánu.

NATO se za bezpečnost vůdců zaručilo a slíbilo, že nebudou zatčeni. Podle NYT je nejméně jedenkrát letadlo aliance přepravilo k jednáním v Kábulu. Většina setkání se ale konala mimo Kábul, řekli americkému listu nejmenovaní afghánští představitelé.

Americká strana minulý týden poprvé potvrdila, že jednání afghánské vlády s vůdci Tálibánu probíhají. Rozhovory mají být teprve na začátku. Podle NYT se jich účastní nejméně čtyři představitelé Tálibánu a tři členové Kvéta Šúry, z nichž jeden přísluší k síti Hakkání.

Není jasné, kdo jsou oni jednající tálibové a jaká je jejich role v hierarchii velení. Každopádně je z jednání vyloučen vůdce Tálibánu mulla Umar. Podle NYT je to zčásti kvůli tomu, že se vláda snaží mezi něj a další členy vedení vnést rozkol, a zčásti je to kvůli Umarově napojení na pákistánské tajné služby. Povstalci, kteří v minulosti začali s vládou jednat, byli zabiti mnohdy s přispěním pákistánské služby ISI.

Zdá se tedy, že jednání probíhají bez souhlasu Pákistánu, uvedl deník. Spojení s ISI ovšem udržuje i Džalaluddín Hakkání, jenž je podle Američanů i v kontaktu s teroristy z al-Káidy.

Reklama

Související články

Karzáí jedná s vedením Tálibánu o míru

Zástupci afghánské vlády a povstaleckého hnutí Tálibán vyjednávají o míru. Podle středečního vydání listu The Washington Post (WP) se jedná o schůzky na...

Výběr článků

Načítám