Hlavní obsah

Vojenský puč v Barmě: Vojáci v ulicích, fronty na tržištích, nefungují telefony ani televize

Vojáci s těžkou technikou v ulicích Rangúnu, hlavního hospodářského střediska Barmy, přerušené telefonní spojení, odříznuté hlavní město Neipyijto. Rozhlas a televize nevysílají, kolabuje internetové spojení. Tak popisuje situaci v Barmě agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Puč v Barmě: Vojáci v ulicích a fronty na tržištíchVideo: Reuters

 
Článek

V zemi se v pondělí chopila moci armáda, hlavní dopravní tepny obsadili vojáci a vytvořili kontrolní stanice. Lidé se vrhli na tržiště, kde nakupují zásoby potravin a stojí dlouhé fronty u bankomatů.

Zadržená barmská vůdkyně Su Ťij vyzvala v písemném prohlášení obyvatele k protestům: „Vyzývám obyvatele, aby to nepřijali, aby reagovali a bezvýhradně protestovali proti převratu provedenému armádou.“ Varovala, že „kroky provedené armádou jsou činy s cílem uvrhnout zemi zpět do diktatury."

Převrat v Barmě: Armáda zadržela politiky včetně Su Ťij a chopila se moci

Svět

Lidé ale jejího prohlášení nedbají a například v Rangúnu zaplavili tržiště, aby se zásobili jídlem a dalšími základními potřebami. Stejně dlouhé fronty se začaly okamžitě tvořit před bankomaty, aby si vybrali hotovost. Někteří Barmánci začali sundávat červené vlajky její strany, Národní ligy pro demokracii (NLD), kterými měli ozdobené domy a podniky.

Foto: Stringer, Reuters

Vojáci nedaleko barmského hlavního města Neipyijto

Barmské banky se dohodly, že dočasně zruší veškeré finanční služby kvůli špatnému internetovému spojení.

Vysílá pouze vojenská televizní stanice Myawaddy TV, která informovala o převzetí moci armádou. O převratu se spekulovalo delší dobu, generálové ho odstartovali jen pár hodin před začátkem zasedání parlamentu. Armáda tvrdí, že důvodem převzetí moci byla „neschopnost vlády řešit stížnosti armády na volební podvody během listopadových voleb a neochota volby odložit kvůli koronavirové krizi“.

Foto: Stringer, Reuters

Vojáci na kontrolním stanovišti u barmského hlavního města Neipyijto

Barmská vůdkyně Su Ťij a dalších představitelé její strany, prezident Win Myin a řada poslanců nově zvoleného parlamentu byli zadrženi. Armáda zadržela také celou řadu známých barmských osobností, mezi nimiž je filmař Min Tchin Ko Ko Ťi, spisovatel Maun Tha Čjou a několik vůdců studentských prodemokratických protestů z roku 1988.

Reklama

Výběr článků

Načítám