Hlavní obsah

Vojenské akce v Libyi stály Brity už čtvrt miliardy liber

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vojenská operace v Libyi už stála Velkou Británii 260 miliónů liber (přes sedm miliard korun). Ve čtvrtek to oznámil ministr obrany Liam Fox.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Britský ministr obrany Liam Fox

Článek

Když v březnu údery v Libyi začaly, šéf britské pokladny George Osborne prohlašoval, že operace přijde na „desítky, nikoliv stovky miliónů“ liber. Ministr uvedl, že s náklady vypomůže ministerstvo financí ze svých rezerv.

Stanice SkyNews s odkazem na experty uvedla, že vojenské zapojení v Libyi by mohlo Londýn stát miliardu liber, bude-li konflikt trvat do konce roku. Britský ministr zahraničí William Hague to přitom nevyloučil, když řekl, že se operace mohou protáhnout do dalšího roku. [celá zpráva]

Šéf obrany Fox ve čtvrtek také oznámil, že britské letouny a vrtulníky uskutečnily v Libyi mezi 19. březnem, kdy akce začaly, a minulým týdnem 200 bojových letů.

Z velení britských sil se v poslední době zvedla vlna kritických hlasů vůči vládě. První lord admirality i zástupce nejvyššího velitele letectva varovali, že Británie nemá na dlouhodobé nasazení v Libyi prostředky. Současně vedené akce v Afghánistánu zatěžují britské síly natolik, že by nemusely být schopné adekvátně reagovat v případě, že se objeví další ohnisko napětí.

Britský premiér na to v pondělí reagoval, že armáda by měla zůstat u bojování, zatímco jeho úkolem je hovořit a vyjednávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám