Hlavní obsah

Voják NATO před vámi smrká? Nemusíte hned střílet, radí Afgháncům příručka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Neberte jako urážku, když se voják NATO vynoří ze sprchy nahý nebo se zeptá na fotku vaší ženy. Je to normální a nikoli důvod začít střílet, vysvětluje nový průvodce, který dostali afghánští vojáci od svého ministerstva obrany. K chvatnému sepsání a vydání pěti tisíc výtisků 28stránkové brožurky vedl rostoucí počet incidentů, kdy afghánští vojáci zabili své západní kolegy. Většina ze 195 000 příslušníků afghánské armády ovšem neumí číst.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Afghánci ve Vardaku

Článek

Od začátku letošního roku už afghánští vojáci zabili nejméně 45 vojáků NATO, většinou Američanů. [celá zpráva]

To ohrožuje západní plány na výcvik afghánských ozbrojených sil tak, aby byly schopné převzít od roku 2014 kontrolu nad svou zemí. [celá zpráva]

NATO připisuje 75 procent těchto takzvaných vnitřních útoků nevraživostem, nedorozuměním a kulturním rozdílům, a proto vzalo afghánské ministerstvo obrany věci do vlastních rukou a vytvořilo pro vojáky průvodce chováním jejich západních kolegů, uvádí AFP.

Problém gest i přátelských dotazů na manželky

Více než deset let poté, co vojáci NATO přišli do Afghánistánu, je třeba dál vysvětlovat takové západní gesta, jako je pomrkávání, klení či zvednutí prostředníčku, aby se jimi afghánští vojáci v hluboce věřící zemi necítili uraženi. Na rozdíl od Afghánců vojáci NATO také mohou vycházet ze sprchy nazí, ovšem ani to by si Afghánci neměli brát osobně. "Pamatujte si, všechna nedorozumění jsou neúmyslná," dodává brožurka.

Dalším rozdílně vnímaným "prohřeškem" je smrkání na veřejnosti. "Tato praktika je velmi běžná v členských zemích koalice. Pokud si některý z příslušníků

koaličních sil před vámi čistí nos, neurážejte se."

"Dokonce i malé kulturní rozdíly mohou způsobit napětí a nedorozumění," uvádí Brožura pro pochopení kultury koaličních sil. Poté vyjmenovává všechna tabu afghánské kultury, která jsou na Západě považována za naprosto normální. "Koaliční voják může přejít před někým, kdo se modlí, aniž by si to uvědomil, anebo položit nohy na stůl tak, že podrážkami míří na osoby v místnosti - neberte to jako urážku."

Velkým kulturním problémem je povídání si o příbuzných a ukazování fotek manželek či dcer. "Koaliční vojáci se vás mohou ptát na ženy ve vaší rodině. Neberte to jako urážku nebo zostuzování, jen chtějí být přátelští. Můžete jim říct, že Afghánci o rodině a ženách s jinými lidmi nemluví," radí spisek.

Reklama

Výběr článků

Načítám