Hlavní obsah

Ve Vietnamu začal monstrproces kvůli korupci, souzen je i ředitel unesený z Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Ve Hanoji začal v pondělí rozsáhlý soudní proces s dvaadvaceti lidmi týkající se korupce v energetickém a bankovním sektoru se škodou přes tři miliardy korun. Mezi souzenými, jimž hrozí vysoké tresty včetně hrdelních, jsou i bývalý člen politbyra a bývalý ředitel společnosti PetroVietnam Construction Trinh Xuan Thanh, který byl loni unesen z Německa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Vietnamu soudí 22 osob za ztráty způsobené státnímu podnikuVideo: Reuters

 
Článek

Bývalý poslanec Thanh byl loni v červenci unesen z parku v Berlíně. Hanoj ale tvrdí, že se do vlasti vrátil dobrovolně, za korupci a zpronevěru mu přitom hrozí trest smrti. Thanh odvezený v autě s českou RZ po návratu do Vietnamu podepsal přiznání. [celá zpráva]

Německo akci vietnamských agentů, kteří Thanha odvlekli, označilo za „skandální porušení“ své suverenity. Ministr zahraničí Sigmar Gabriel uvedl, že akce připomínala „hororové filmy o studené válce“. Německo pak vypovědělo dva vietnamské diplomaty. [celá zpráva]

Thanha souzeného za zpronevěru nesmí u soudu hájit německý obhájce a do soudní síně nesmějí zahraniční novináři, uvedla stanice Deutsche Welle.

Celkem osmi lidem, většinou vedoucím pracovníkům PetroVietnam, hrozí za ztráty způsobené firmě trest smrti.

Vyřizování účtů

Bývalému členovi politbyra a předsedovi komunistické strany v Ho Či Minově městě Dinovi La Thangovi, který je obviněn za špatné ekonomické řízení, hrozí až dvacet let ve vězení.

Dvanáctkrát padlo obvinění z porušení státní regulace hospodářského řízení s vážnými důsledky a osmkrát ze zpronevěry, někteří stíhaní jsou obviněni z obou činů.

Vláda se snaží vymýcením korupce posílit ekonomický růst a sahá k tvrdým opatřením. V září byl k trestu smrti odsouzen bývalý ředitel Vietnamské banky.

Před dalším soudním dvorem v Ho Či Minově městě stanulo kvůli bankovním podvodům 46 obviněných, uvedla agentura Reuters.

Podle analytiků jde však i o vyřizování účtů s oponenty současného stranického vůdce Ngueyena Phu Tronga, uvedla BBC. Ten po svém znovuzvolení do čela strany v roce 2016 zintenzivnil nejen své tažení proti korupci, ale také proti opozici a bloggerům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám