Hlavní obsah

VIDEO: Únosci súdánského letadla se vzdali

– CHARTÚM/TRIPOLIS • Aktualizováno
Novinky, DPA, aš, AFP

Skupina únosců súdánského letadla společnosti Sun air, které v úterý večer přistálo v Libyi, se ve středu vzdala libyjským orgánům. Oznámily to libyjské zdroje. Pár hodin před tím únosci propustili všechny pasažéry.

Článek

Libye původně uvedla, že únosci souhlasili s propuštěním žen a dětí. Teroristé do té doby nekomunikovali a požadovali palivo a mapy pro let do Paříže.

Podle francouzské tiskové agentury AFP se dopoledne na svobodu dostali všichni cestující. Libyjský úředník krátce předtím uvedl, že únosci "souhlasili s požadavkem propustit ženy a děti" a televize al-Džazíra odvysílala zprávu, že na svobodě jsou už první unesené ženy.

Předtím únosci odmítali jednat a nechtěli ani nechat ošetřit ženu, která na palubě omdlela kvůli špatnému vzduchu.

Libyjec ale dodal, že zatím stále není jasné, jak početná je skupina únosců a kdo ji přesně tvoří.

Libye uvedla, že umožnila stroji přistát v Kufře na starém letišti z druhé světové války proto, že mu docházelo palivo. Podle libyjských úřadů je na palubě letounu Boeing-737 87 cestujících a osm členů posádky. Stroj letěl z dárfúrské Njaly do súdánského hlavního města Chartúmu. Unesen byl půl hodiny po startu. Teroristé chtěli, aby stroj zamířil do Káhiry, ale Egypt odmítl stroji povolit přistání.

Pilot letadla libyjským úřadům řekl, že únosci patří k jedné z frakcí vzbouřeneckého Súdánského osvobozeneckého hnutí (SLM) působícího v Dárfúru. Uvedl, že to jsou přívrženci Abdala Váhida Muhammada Núra, který žije v Paříži. Prý se s ním chtějí setkat.

SLM je rozdělena na dvě frakce - jedna v roce 2006 podepsala se súdánskou vládou mírovou dohodu, druhá ne. Právě k druhé se únosci letadla hlásí, zatímco tři zástupci té první jsou na palubě letadla - ovšem mezi unesenými.

Zástupce frakce SLM, ke které se teroristé hlásí, však jejich čin odsoudil a spojení s nimi vyloučil: "Tohoto únosu jsme se neúčastnili. Je to naprosto proti našim záměrům, hodnotám a cílům."

V Dárfúru se stále bojuje

Dárfúr je už pět let zmítán boji. Místní černošské obyvatelstvo povstalo proti Arabům podporovaným vládou. Arabské milice džandžauí terorizovaly místní neislámské obyvatele. Konflikt si podle OSN dosud vyžádal přes 300 000 mrtvých, z domovů bylo vyhnáno 2,2 miliónu osob.

Společná mírová mise OSN a africké unie UNAMID v pondělí obvinila súdánskou vládu, že její vojáci v uprchlickém táboře Kalma ležícím u Njaly stříleli do lidí. Zabito bylo 64 lidí, zraněno dalších 117.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám